Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD vernieuwt checklist zoönosen

Ingediend door jinke op 09 augustus 2016 - 11:48
keurmerk zoönosen

De GD heeft de checklist voor de aanvraag van het zoönosen-keurmerk uitgesplitst naar diersoorten. Zo kan een dierhouder vrij eenvoudig nagaan of een keurmerk haalbaar en wenselijk is of niet. Bij een score van 60% kan een keurmerk al worden verstrekt.

Het zoönosen-keurmerk bestaat al enige tijd en dient om de overdracht van infecties van dier op mens zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral boerderijen waar publiek komt en bezoekers intensief contact hebben met dieren, zijn gebaat met zo'n zoönosen-keurmerk. Met een keurmerk maak je duidelijk dat je maatregelen neemt om de kans op besmetting te beperken. Keurmerken zijn vooral bedoeld voor een kinder- of zorgboerderij, activiteitenboerderij, agrarische kinderdagverblijf of een manege. Maar ook een gewoon bedrijf met bijvoorbeeld melkvee, paarden, varkens, pluimvee, schapen of geiten kan het keurmerk aanvragen.  

De toekenning van het keurmerk wordt elk jaar opnieuw via eigen dierenarts getoetst aan de hand van de checklist. Bij voldoende score verstrekt de GD elk jaar een nieuw keurmerkzegel. Scoor je minder dan 60%? Dan kun je maatregelen nemen en opnieuw een check aanvragen. Een keurmerk kost €74 op jaarbasis, exclusief de kosten van de dierenarts. Wie het keurmerk voor 15 augustus aanvraagt, betaalt pas met ingang van 2017.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier