Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Export paarden via paardenmarkten aan banden gelegd

Ingediend door jinke op 05 september 2017 - 13:43
Vervoer paarden

Paarden mogen alleen nog rechtstreeks van de eigenaar of via een erkend verzamelcentrum worden uitgevoerd naar andere lidstaten van de Europese Unie. Daardoor is het niet langer mogelijk paarden vanaf een paardenmarkt op de wagen voor export naar het buitenland te laden. Tenzij de paardenmarkt een erkenning heeft als verzamelcentrum.

Staatssecretaris Van Dam heeft op 27 augustus de regeling preventie besmettelijke dierziekten gewijzigd. Niet alleen de export maar ook de import van paarden uit andere lidstaten wordt hierdoor beperkt. Omdat degene die paarden exporteert een register moet bijhouden, ontstaat er zicht op welke paarden op een erkend paardenverzamelcentrum aanwezig zijn geweest. Hierdoor kan bij het uitbreken van een besmettelijke paardenziekte beter worden aangegeven waar de risicodieren zijn en wat de eventuele contacten op herkomst- en bestemmingslocaties zijn. Daardoor kan er beter en sneller worden ingegrepen bij een eventuele uitbraak van een besmettelijke paardenziekte, aldus Van Dam.

Bij alle paardenmarkten zou het gaan om naar schatting 6.000 paarden per jaar die een waarde vertegenwoordigen van zo’n 4 miljoen euro, zo blijkt uit een toelichting op de wijziging van de regeling preventie besmettelijke dierziekten. Van Dam verwacht dat zes paardenmarkten een erkenning zullen aanvragen.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier