Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Europa besluit tot verbod op neonicotinoïden voor twee jaar

Europa besluit tot verbod op neonicotinoïden voor twee jaar

Er komt een tijdelijk verbod op drie soorten pesticiden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van bijen. De drie neonicotinoïden zullen niet gebruikt mogen worden in granen en andere, voor bijen aantrekkelijke gewassen. De Europese Commissie heeft daartoe besloten.

Het verbod gaat op 1 december van dit jaar in. Het betreft de middelen imidacloprid, clothianidin, en thiamethoxam. Deze middelen mogen in de toekomst alleen nog gespoten worden in periodes waarin bijen niet actief zijn. Ze worden uitsluitend toegelaten voor professioneel gebruik, wat betekent dat particulieren ze niet meer in de handel zullen vinden. Het product kan nog wel in boomgaarden gebruikt worden, maar na de bloeiperiode. Zaadbehandeling met de drie producten is eveneens verboden.
Het verbod geldt voor maximaal twee jaar. De Commissie wil in de tussentijd meer informatie verzamelen over de relatie tussen de neonicotinoïden en bijensterfte.

Het verbod volgt op vele onderzoeken die hebben aangetoond dat de drie neonicotinoïden schadelijk zijn voor bijen en rol spelen bij de massale bijensterfte.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier