Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Elke koe heeft een eigen stemgeluid

Ingediend door jinke op 20 januari 2020 - 09:37

Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Koeien herkennen hoogstwaarschijnlijk elkaars stemgeluid. Dat blijkt uit onderzoek van de Australische Alexandra Green.

Green heeft voor haar studie aan de universiteit van Sydney gedurende vijf maanden de stemgeluiden van koeien geregistreerd. Haar studieobject was een kleine kudde van dertien koeien die ze onder verschillende omstandigheden heeft gevolgd met haar geluidsopnameapparatuur. Zo registreerde ze de geluiden van koeien die wachten op voer, van koeien die geen voer krijgen terwijl ze dat wel verwachten, van koeien die afgezonderd worden van de kudde, van koeien die het warm of koud hebben, van koeien in zowel positieve als negatieve omstandigheden.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Een analyse van alle stemgeluiden laat zien dat elke koe een eigen stem heeft, die hoogstwaarschijnlijk ook door andere koeien wordt herkend. Ze uiten daarmee hun eigen individuele identiteit, aldus Green. Volgens haar heeft haar studie, samen met die van andere wetenschappers over het sociale gedrag van koeien, gevolgen voor de wijze waarop deze dieren worden gehouden. In elk geval kan een veehouder die in staat is de verschillende stemgeluiden van elkaar te onderscheiden, beter letten op het welzijn van elk individueel dier.

 

Redactie Levende Have/Bron: Nature.com

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier