Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Elf keer hoger risico op vogelgriep bij kippen in uitloop

Ingediend door jinke op 14 maart 2012 - 11:31

De kans op een besmetting met laagpathogene vogelgriep is bij pluimveebedrijven met uitloop elf keer groter dan bij bedrijven die de kippen binnen  houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut en de Erasmus Universiteit.

Het onderzoek is ingesteld op initiatief van het ministerie van EL&I nadat was gebleken dat de afgelopen jaren het aantal besmettingen bij kippen die buiten lopen is toegenomen. Het ministerie gaat nu een werkgroep instellen die met voorstellen moet komen voor maatregelen om de besmettingskans te verkleinen. Geacht moet worden aan de inrichting van de uitloop en criteria voor het instellen van een ophokplicht.

Ook de organisatie van pluimveehouders LTO NOP vindt dat het tijd is voor actie. Een van hun adviezen is om een voorlichtingscampagne te starten zodat eigenaren van pluimveebedrijven zich meer bewust worden van de risico's.

Redactie Levende Have/Bron: AI-beleid en uitloop van pluimvee, sectorcommissie pluimveevlees van het Productschap

Comments

Ingediend door Anoniem op 17 maart 2012 - 19:26

Laten we vooral niet vergeten dat de laatste grote uitbraak van hoogpathogene vogelpest vooral de gesloten bedrijven betrof.
Het getal van 11 maal groter risico komt nogal rellerig over. Ik vraag me af hoe je dat vaststelt.
Als er bij de gesloten bedrijven de laatste jaren geen besmetting is geweest van laag pathogene vogelpest en bij elf open bedrijven wel dan betekent dat nog niet dat het risico 11 maal groter is. Risico bereken je op een andere manier n.l. door kansberekening. Je moet daarbij ook de besmettingsdruk van de wilde vogels bekijken. Bij wilde vogels worden maar heel weing besmettingen geconstateerd zoals uit monitoring blijkt.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier