Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Einde aan export van paarden vanaf paardenmarkt

Ingediend door jinke op 07 maart 2016 - 21:00
paardenmarkt

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat een einde maken aan de export van paarden vanaf paardenmarkten. Export van paarden is wat hem betreft alleen nog mogelijk vanaf bedrijven en erkende verzamelcentra.

Dit heeft hij laten weten in antwoord op vragen van de PvdA en de VVD. Mede in verband met diergezondheidsrisico’s wil Van Dam de export van paarden vanaf paardenmarkten onmogelijk maken. Hiervoor is een wijziging nodig van de Regeling handel levende dieren en levende producten. Het streven is om deze wijziging voor de zomer in te laten gaan. Door middel van deze aanpassingen zal het welzijn van paarden die bestemd zijn voor de export en van paarden op markten beter gewaarborgd kunnen worden, aldus Van Dam.

Op dit moment zijn er nog geen erkende verzamelcentra voor paarden. Over de voorwaarden waaraan deze centra zullen moeten voldoen, is Van Dam in overleg met de sector. Er is de laatste jaren veel te doen over het welzijn van paarden op paardenmarkten. Paarden gaan na afloop van dergelijke markten vaak op transport naar het buitenland, waar ze geslacht worden of in het handelscircuit terecht komen. Vorig jaar heeft de NVWA op de paardenmarkt van Zuidlaren achttien processen verbaal opgemaakt. Vijftien waren bestemd voor handelaren die probeerden paarden zonder verplichte keuring en certificaat te exporteren naar het buitenland. 
 
Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier