Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eigenaar hobbypluimvee beschermen tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 13 juli 2011 - 21:26

Hobbypluimvee speelt geen rol van betekenis bij een eventuele epidemie van vogelgriep, maar  deze kippen kunnen hun eigenaren wel infecteren. Dat zou reden zijn om hobbypluimvee preventief te vaccineren.

Dit staat in het rapport Control of Highly Pathogenic Avian Influenza van het Landbouw Economisch Instituut en het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR. Het is geschreven in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dat zich voorbereidt op een nieuw draaiboek voor een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep.

Dichtbevolkt pluimveegebied
Uit het rapport blijkt dat een epidemie van vogelgriep korter duurt als er in een cirkel rond besmette bedrijven alle pluimvee preventief wordt geruimd. Noodvaccinatie heeft minder effect op het verkorten van de duur van de epidemie. Het beperkt wel het aantal besmette bedrijven. De EU-strategie waarbij alleen besmette bedrijven geruimd worden, helpt niet voldoende bij een uitbraak in een dichtbevolkt pluimveegebied zoals Nederland.

Het rapport stelt vast dat ruimen economisch gezien de optimale strategie is, maar het bepleit niet om ook al het hobbypluimvee te doden, zoals in 2003 is gebeurd. Van de naar schatting 110.000 koppels hobbypluimvee zullen bij een nieuwe uitbraak tussen de vijftig tot honderd koppels geinfecteerd raken, verwachten de samenstellers van het rapport.

Publieke opinie
Wanneer op grote schaal ook hobbypluimvee preventief zou worden geruimd, dan heeft dat een negatieve invloed op de publieke opinie. Aangezien de koppels hobbypluimvee geen rol van betekenis spelen in de uitbreiding van een eventuele epidemie zijn er geen drastische maatregelen noodzakelijk, behalve dan vaccinatie van de dieren om overdracht van het virus naar hun eigenaren te voorkomen. Het rapport spreekt in dit verband van ''gepaste voorzorgsmaatregelen''.

Redactie Levende Have/ Bron: Control of highly pathogenic Avian Influenza

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier