Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Een haan die in een spiegel kijkt, weet: dat is hijzelf

Ingediend door jinke op 27 oktober 2023 - 10:19

Met een briljant bedachte test hebben Duitse wetenschappers aangetoond dat hanen zichzelf herkennen in een spiegel. De test laat overduidelijk zien dat een cognitieve vaardigheid, zoals het waarschuwen van soortgenoten bij gevaar, zich vrijwel uitsluitend manifesteert als er soortgenoten aanwezig zijn en niet als een haan zich bevindt in het ''gezelschap'' van zijn eigen spiegelbeeld. Want hij weet, dat is hijzelf.

''We vertrokken vanuit het idee dat het inbedden van de spiegelzelfherkenningstest in een soortspecifiek ecologisch raamwerk potentieel tot nu toe onverwachte cognitieve vaardigheden zou kunnen blootleggen'', aldus de onderzoekers *). Daarmee bedoelen ze dat ze de klassieke spiegeltest (de MSR-procedure) combineerden met een test van het gedrag dat hanen vertonen in een situatie die door hen als gevaarlijk wordt beoordeeld.

Voor de test maakten de onderzoekers gebruik van verschillende rassen, zoals Lohmann Brown, Rijnlander, Bielefelder en Mechelse koekoek.
''Hanen waarschuwen soortgenoten bij het zien van een roofdier in de lucht, maar niet als ze alleen zijn. We maakten gebruik van dit natuurlijke gedrag en testten individuele hanen alleen, met een ander mannetje, of met een spiegel terwijl het silhouet van een havik erboven vloog. Hanen lieten vooral alarmsignalen horen in aanwezigheid van een ander individu, maar niet wanneer ze alleen waren of zichzelf in de spiegel zagen. Kippen herkennen dus mogelijk hun spiegelbeeld als hun eigen spiegelbeeld, wat op treffende wijze laat zien hoeveel cognitie ecologisch ingebed is'', stellen de onderzoekers. 

Redactie Levende Have

*) Plos One publiceerde de resultaten van de test op 25 oktober 2023. De wetenschappers zijn verbonden aan de universiteiten van Bonn en Bochum. De titel van het artikel in Plos One luidt ''Roosters do not warn the bird in the mirror: The cognitive ecology of mirror self-recognition''

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier