Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Doe in elk geval aangifte van mishandeling van paard'

Ingediend door jinke op 30 juli 2016 - 20:38

Na de beschieting van de hengst Wonderboy afgelopen week in een weiland in Aalst, tast eigenaresse Judith van Thuil nog altijd in het duister over de motieven van de dader. Ze houdt het voorlopig op een uit de hand gelopen kwajongensstreek. Het paard liep diverse verwondingen op. 

''Je zou bijna 220 volt op het hek zetten'', reageert Jan Smit van Levende Have naar aanleiding van het incident. Levende Have werd door Omroep Gelderland benaderd met de vraag hoe zoiets is te voorkomen. ''Die in elk geval altijd aangifte'', zegt Jan Smit. Ook al worden daders van paardenmishandeling lang niet altijd gepakt, de polite maakt wel serieus werk van een melding. Volgens Jan Smit is het moeilijk paarden die buiten staan goed te beveliligen. Een schuilstal in de wei zou wel enige bescherming kunnen bieden, zegt Jan Smit. Daarin kunnen de paarden 's avonds worden ondergebracht. Helaas staan veel gemeenten zo'n schuilstal nog altijd niet toe.

Ook verwacht hij dat paarden die in een groep staan, minder snel slachtoffer zullen zijn van paardemishandeling. Van een kudde gaat toch een zekere bescherming uit. Paarden waarschuwen elkaar als er een vreemde aankomt. Paarden die alleen staan, zijn kwetsbaar. Ook sociale controle is heel belangrijk. ''Geef mensen die zicht hebben op je paard je telefoonnummer en vraag ze om contact op te nemen via sms en what's app als ze iets vreemds zien.''

Redactie Levende Have/Bron en foto: Omroep Gelderland

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier