Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dijksma houdt vast aan 2018 voor verbod leewieken

Het verbod op leewieken gaat in per 2018. Staatssecretaris Dijksma is niet van plan de ingangsdatum te vervroegen. De houders die nu nog hun dieren leewieken moeten de kans krijgen zich in te stellen op een verbod.

Dit zei Dijksma gisteren in het overleg met de Tweede Kamer over onder meer het Besluit houders van Dieren, onderdeel van de nieuwe Wet Dieren. Leewieken is een ingreep die nu nog is toegestaan bij vogels die anders zouden wegvliegen. Het CDA stelde dat een leewiekverbod grote problemen veroorzaakt, bijvoorbeeld voor flamengo's en kraanvogels. De SP gaf daarentegen aan het verbod al in 2014 te willen invoeren. Dijksma noemde een verbod ''geen gemakkelijk besluit.'' Diverse organisaties hebben haar geadviseerd af te zien van een verbod: de dieren zijn beter af met deze ingreep, dan met netten waarin ze verstrikt kunnen raken. Dijksma vindt echter leewieken ''tegennatuurlijk''. ''Je ontneemt een vogel wat hij het liefste doet''.

In het overleg zei Dijksma ''de intentie te hebben'' nog voor de zomer te komen met een positieflijst zoogdieren. Welke lijst er ook komt, de discussie zal altijd blijven, aldus Dijksma. Houders van dieren die niet op de lijst staan, hoeven hun dieren niet direct weg te doen. Zij krijgen te maken met een overgangstermijn.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier