Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierhouder mag ernstig zieke lammeren niet zelf doden

Ingediend door jinke op 31 januari 2014 - 11:08

Er bestaan geen geschikte methoden die een dierhouder zelf kan toepassen om niet-levensvatbare lammeren te doden. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze heeft uitgebreid literatuuronderzoek laten doen om beschikbare en wetenschappelijk onderbouwde dodingsmethoden te inventariseren. Het onderzoek richtte zich op methoden die een dierhouder zelf kan uitvoeren. Daaruit is naar voren gekomen dat deze methoden voor lammeren en geitenbokjes niet bestaan. Wel is het mogelijk dat dierhouders kalkoenen zelf doden. Daarvoor bestaat in Duitsland een geschikte bedwelmings- en dodingsmethode. Of er een geschikte methode voor biggen bestaat, moet nog nader worden onderzocht. Volgens Dijksma wordt dit onderzoek begin maart afgerond, waana ze met een rapport naar buiten komt.

De regels schrijven voor dat niet-levensvatbare lammeren worden gedood door een dierenarts via euthanasie. Als het om oudere, slachtrijpe lammeren gaat, bijvoorbeeld om lammeren met een gebroken poot, dan mogen deze dieren niet naar het slachthuis. Zij behoren tot de categorie ''wrak vee'' en mogen niet worden vervoerd. Ook zij moeten op het erf door een dierenarts aan hun einde worden geholpen.

Redactie Levende Have/Bron: ministerie van Economische Zaken

Wat vind je hiervan? Zet hieronder je reactie.

Comments

Ingediend door vaneldijk op 06 februari 2014 - 11:05

Je kan zonder vergunning een schietmasker aanschaffen geschikt om kleinvee en kleinwild te doden. In slachthuizen gebeurd dat ook nog steeds. Waarom zou die ongeschikt zijn voor het doden van lammeren en biggen? Heeft men dat getest, is er een rapport beschikbaar?
Kalkoenen kan je heel goed verdoven met elektro narco-apparaat, verkrijgbaar in België, en daarna pijnloos te slachten. Hoe ziet de Duitse methode er uit?

Ingediend door vaneldijk op 08 februari 2014 - 10:56

Het zelf doden op het platteland van Frankrijk, waar wij wonen, is de normaalste zaak van de wereld. Schapen, varkens en kalveren worden door de mensen zelf geslacht, om maar te zwijgen over de kippen ganzen en ander gevogelte.En heeft een koe een ongeluk zit hij of beter gezegd zij, binnen de kortste tijd in de vrieskist. Schapen worden gedood met een mes of heel soms een schiet masker, varkens worden ook gedood door het mes, na een verdofing met een voorhamer klap op het hoofd. Konijnen nekjes worden gebroken door een welgemikte zwaai tegen de staldeur. Hoezo al die discussie in Nederland denkt men dan ook hier.Ik zal het maar niet hebben over wat met alle jonge hondjes en katjes gebeurd, die iedere keer weer geboden worden.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier