Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dier & Recht: paardensport bij 37 graden onverantwoord

Ingediend door jinke op 15 augustus 2020 - 16:48

Dier & Recht pleit voor onafhankelijke controles bij wedstrijden met paarden. Afgelopen weekend was er bij het NK springen in Limburg sprake van misstanden, aangezien er werd gereden bij temperaturen boven de 35 graden.

Bij een gelijktijdig gehouden cross kwam een paard ten val. Het dier moest worden afgemaakt. De cross werd gereden bij temperaturen boven de 30 °C. Onverantwoord omdat paarden sneller hun concentratie verliezen in de hitte, aldus Dier & Recht.

Springen boven de 35 graden is in strijd met het hitteprotocol van de Sectorraad Paarden. Er gelden echter geen sancties. Zo kan het gebeuren dat bij hoge temperaturen de ene wedstrijd wel doorgaat en de andere wordt afgelast. Een wedstrijd in Houten werd wel afgelast in verband met de hitte.

''Vaak claimen ruiters dat ze heel goed voor hun paarden zorgen. Wij zien echter een grote discrepantie tussen die bewering en de praktijk van de paardensport. Ook al worden de paarden vaker gekoeld, krijgen ze vaker te drinken, en staan er ventilatoren in de stallen, het blijft een onverantwoorde, dieronvriendelijke keuze om paarden in deze hitte in hoog tempo over hindernissen te jagen'', vindt Dier & Recht. ''De sector handhaaft op wedstrijden zelf en dat gebeurt uitsluitend met door de sector zelf aangewezen dierenartsen. De risico’s voor de dieren zijn te groot, er zijn absoluut onafhankelijke controles nodig.''

Dier & Recht pleit voor minimale wettelijke eisen voor de training en sport met paarden. ''Pas dán kan er worden gehandhaafd''.

Iets kopen bij  bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De KNHS laat in een verklaring weten dat het NK Springen ''onder zeer specifieke omstandigheden'' is verreden. ''Hierdoor kan het welzijn van de paarden, zonder uitzondering allemaal topatleten, gewaarborgd blijven. De aanwezige faciliteiten op het Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg, de locatie van het NK, hebben hier in positieve zin aan bijgedragen.''

Volgens  de KNHS zijn de paarden  aangevoerd  en afgevoerd toen het wat koeler was, veelal in met airco uitgeruste vrachtwagens. In de tussenliggende dagen verbleven de paarden in goed geventileerde stallen. Ze zijn losgereden in een geïsoleerde binnenhal, waar de temperatuur alweer wat hoger was, en alleen tijdens het parcours, dus een korte periode van enkele minuten, zijn ze buiten geweest. Na het parcours werden ze uitgereden in de binnenhal en vervolgens verder gekoeld en verzorgd door de grooms. Tevens is er gebruik gemaakt van een aangepast tijdschema, waardoor er bijvoorbeeld op zaterdag niet tijdens de grote hitte is gereden, aldus de KNHS. 

De organisatie citeert teamveterinair Arie Hoogendoorn: ''We zien gelukkig dat de springpaarden het prima aankunnen. Hun temperatuur loopt wel iets op, maar zeker niet extreem en ze herstellen weer snel naar hun normaalwaardes. De temperaturen die we meten komen zeker niet zo hoog dat er eventueel weefselschade optreedt.''

Voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio
Uit een toelichting van Hoogendoorn op Nieuws Horse blijkt dat voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio een rol heeft gespeeld bij het besluit om de wedstrijd door te laten gaan. Daar staan de springpaarden ook hoge temperaturen te wachten.  “We hebben altijd wel het gevoel dat de springpaarden goed met deze omstandigheden om kunnen gaan, maar hier kunnen we dat ook beter meten. In Tokio kunnen de paarden ook in geklimatiseerde omstandigheden worden losgereden en zijn ze alleen tijdens het parcours, dus een korte periode, buiten in de warmte. Hier is dat vergelijkbaar'', aldus Hoogendoorn op Nieuws Horse.

Over de eventingwedstrijd waar een paard ongelukkig ten val kwam, merkt de KNHS op; ''Een relatie met de hitte kon hierbij niet worden gemaakt. Het voorval gebeurde om 10 uur in de ochtend bij nog geen 25° en het paard was fit. Voor een definitieve eindconclusie is het wachten op de officiële FEI-rapportage.''

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia commons

Comments

Ingediend door Anoniem op 19 augustus 2020 - 08:38

Het blijkt door de reactie van de KNHS dat ze zelf niet aanwezig waren op het NK in Kronenberg.

Op zaterdag op het heetst van de dag heb ik persoonlijk geconstateerd dat er; 

1. Springpaarden buiten aan het losrijden waren.

2. Springwedstrijden buiten doorgang vonden.

3. Eventing-wedstrijd zonder onderbreking ivm hitte is afgewerkt.

4. Eventing-paarden werden losgereden op het buitenterrein.

5. Vele tientallen paarden in trailers en vrachtwagens stonden zonder enige koeling.

6. In de tenten met gestalde paarden van honderd meter lang met extreme hitte minimaal geventileerd werd.

 

Opmerkelijk is bovendien dat weefselschade het criteria is van de dierenarts en niet het welzijn van paarden.

 

Theo,

Geld en Roem zijn belangrijker dan het welzijn van de paarden. Helaas!!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier