Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Carola Schouten heeft geen oordeel over zwientie tikken

Ingediend door jinke op 14 september 2019 - 10:34

Zwientie tikken is een traditie en tradities zijn iets van de maatschappij. ''Het is niet aan mij om hier een uitspraak over te doen'', schrijft landbouwminister Carola Schouten in antwoord op kamervragen.

Ze maakt wel een voorbehoud bij deze vorm van vermaak met varkens. De organisatoren moeten ervoor zorgen dat het welzijn en de gezondheid van de varkens geen gevaar lopen en ze moeten aan de wet- en regelgeving voldoen. Zo moeten de varkens oormerken in en ook het transport van de varkens moet volgens de regels gebeuren. Maar er zijn geen regels die zwientie tikken verbieden, blijkt uit de brief.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De kamerleden Wassenberg en Ouwehand van de Partij voor de Dieren hadden gevraagd of het volksspelletje niet strijdig is met de wettelijk vastgelegd intrinsieke waarde van het dier. Schouten merkt daarover op dat die intrinsieke waarde iets is van de overheid. Er vloeien geen wettelijke verplichtingen voor burgers uit voort. ''Het verplicht de overheid om bij het stellen van regels en het nemen van besluiten bij of krachtens de Wet dieren ten volle rekening te houden met de gevolgen die deze regels hebben voor de intrinsieke waarde van het dier.''

De kamervragen richtten zich op het evenement Dicky Woodstock, een popfestival dat op 5 augustus is gehouden. De organisatoren hebben zich overigens niet aan alle regels gehouden: er was geen ontheffing voor het transport van de varkens naar het evenemententerrein, de NVWA heeft nader onderzoek moeten doen naar de herkomst van de varkens, en ze hadden geen oormerken. Twee overtredingen zijn afgedaan met een schriftelijke waarschuwing, voor het ontbreken van de oormerken kan nog een bestuurlijke boete worden opgelegd, aldus Schouten.

De varkens zijn na het evenement afgevoerd naar een hobbyhouder, die ze na een aantal weken heeft afgevoerd naar de slacht.

Redactie Levende Have 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier