Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

BOVAG schrikt van vele gebreken paardentrailers

Ingediend door jinke op 13 juni 2016 - 13:15
paardentrailer

Een kwart van de paardentrailers die afgelopen weekend zijn gecontroleerd, blijkt rond te rijden met een kapotte vloer, waar het paard eerdaags doorheen kan zakken. Het is een van de vele gebreken die de BOVAG aantrof bij een technische controle van 54 trailers in Rosmalen, Bij meer dan de helft constateerden inspecteurs van BOVAG tot hun grote schrik gebreken aan de banden en remmen. Slechts negen trailers bleken in orde.

Dertig trailers waren voorzien van versleten of te oude banden, waarbij op sommige zelfs rubber uit de vorige eeuw werd aangetroffen. Om uitdroging en haarscheuren -en daarmee klapbanden- te voorkomen, wordt geadviseerd hooguit na zes jaar de banden te vervangen. Meerdere banden bleken spekglad of hadden scheuren. Bij 27 aanhangers werden versleten of verkeerd bevestigde breekkabels waargenomen; enkele bleken met ijzerdraad of plakband provisorisch gerepareerd. De breekkabel moet ervoor zorgen dat de rem wordt geactiveerd wanneer de trailer onverhoopt losschiet van de trekhaak. Bij net zoveel (27) paardentrailers werd echter een gebrek aan de reminrichting geconstateerd.
 
De onderzoeksresultaten zijn vrijwel dezelfde als bij een soortgelijke controle in Amersfoort in 2010. De 9 trailers die wel in orde bleken, waren zonder uitzondering spiksplinternieuw of hadden net een onderhoudsbeurt gehad. Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG, was zowel in 2010 als afgelopen weekeinde bij de controle aanwezig: "Na aanschaf lijkt er totaal geen aandacht meer voor de technische staat van een paardentrailer. Iedereen vindt het wel best zo. Terwijl er wel veel geld aan het dier zelf wordt uitgegeven en de ruiters en amazones op en top gesoigneerd van concours naar concours gaan. Onbegrijpelijk eigenlijk dat zo bewust een risico wordt genomen, niet alleen met de trailer en het paard, maar ook met de veiligheid van andere weggebruikers. We hadden hoop dat met het aantrekken van de economie de resultaten ten opzichte van 2010 sterk verbeterd zouden zijn, maar helaas staat veiligheid kennelijk niet hoog op de prioriteitenlijst."
 
Nederland kent geen APK voor trailers en andere aanhangwagens van particulieren.

Redactie Levende Have/Bron:BOVAG
 

 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 22 juni 2016 - 08:30

Ik vind het goed dat de BOVAG die controles doet, wij hebben ook een trailer en wonen in Duitsland, daar is de trailer verzekerd (eigen nummerbord)en moet hij elk jaar door de keuring komen, die is behoorlijk streng en terecht ook.
Ook dan kan er iets met de trailer gebeuren, we hadden ook een plank die stuk was en zo ga ik echt geen paard vervoeren!
Dat moet eerst gemaakt worden. Door het lezen van dit bericht wordt je wel geprikkeld om weer eens naar jezelf te kijken, doe ik het wel goed? Nou nee, want de verlichting is niet goed. Altijd een lastig punt. En ik denk dat de meeste mensen denken, o, het valt wel mee of, ach ik kijk er wel naar als ik even tijd heb...Conclusie, mensen moeten er steeds weer aan herinnerd worden, dat is nu eenmaal zo en de keuring moet misschien beter en vaker worden uitgevoerd, mvg.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier