Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bonte geit doet het goed op kaasboerderij

Ingediend door jinke op 25 mei 2016 - 13:26
Bonte geiten van de Brömmels in Winterswijk

Op geitenkaasboerderij ‘de Brömmels’ in Winterswijk heeft de zeldzame bonte geit een goed onderkomen gevonden. Maar liefst honderd bonte geiten worden er dagelijks gemolken. Van de melk maken Bert en Ellen Kots harde en zachte kazen.

De bonte geit is door de Stichting Zeldzame Huisdierrasen uitgeroepen tot ras van het jaar. De geitenhouders uit Winterswijk doen op geheel eigen wijze aan raspromotie: de bonte geit blijkt uitstekend geschikt voor hun kleinschalige bedrijf, waar ook veel campinggasten komen. Ook worden er rondleidingen georganiseerd en is de mogelijkheid om met geiten te wandelene door de bossen.

Bert en Ellen Kots fokken zelf hun geiten. De geitlammeren worden ingezet voor de melkproductie, de boklammeren voor de vleesproductie. Het geitenvlees van ‘de Brömmels’ is inmiddels een bekend streekproduct. Het is bijzonder, zoveel bonte geiten op één plek. De geuitenboederij is onderdeel van een 11 ha groot natuurterrein. Dat maakt het extra uniek. ''Toen wij de boerderij in 1995 overnamen, zijn wij gestopt met het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dit heeft als gevolg gehad dat het grasland langzaam is gaan veranderen naar een grasland met een grotere diversiteit aan grassen maar ook aan andere planten en kruiden'', aldus de bonte geitenhouders.

Redactie Levende Have

Comments

goedendag mevrouw,mijnheer,
Ik zoek al enkele jaren de bonte geit en toggenburger om mijn geiten kweek te vergroten en te verbeteren .Mijn eerste groep geiten waren toggenburger en ik had nooit problemen,sterk goede kwaliteit melk en worden oud'17 jaar)In frankrijk kennen ze nu allen alpin en saenen,Al 20 jaar heb ik al geiten en al 15 jaar maak ik kaas die ik direc)kt verkoop op markten en aan bio winkels levert.
Ik zoek jonge geitjes en een bokje van het ras toggenburger en bonte geit.Liefst zo jong mogelijk(passen gemakelijk aan de andere geiten) en zeker niet onthoornt.Ik heb een 50 gieten nubuck alpin toggenburger(2)saenen suise,poitevin op een biologiche boerderij in zw van frankrijk,Kunt u mijn helpen voor adressen .
ik dank u bij voorbaat
campenaerts natascha

kt

Ingediend door jinke op 31 mei 2016 - 09:27

<p>Beste Natascha,</p><p>Je kunt het beste contact opnemen met fokkers van toggenburgers en bonte geiten. Misschien dat ze op de Brommels wel een een geitje en een bokje voor je hebben. Fokkers van de toggenburger kun je vinden via de NOG of de ANBG.</p>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier