Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Boek geeft eerlijke voorlichting over huisvarkens

Ingediend door jinke op 08 april 2016 - 14:23

Het houden van varkens in huis is vaak geen pretje. Toch zwichten liefhebbers van deze diersoort geregeld voor zo'n schattig biggetje om na verloop van tijd te ontdekken dat het wel iets anders is dan ze zich hadden voorgesteld.

Impulsaankopers zijn vanaf nu gewaarschuwd: het zojuist verschenen Grote Kleine Varkenshandboek van Ragnhild Diepens schetst een eerlijk beeld van het varken in huis. Niets is veilig voor deze nieuwsgierige huisgenoten, die bij voorkeur met z'n tweeen worden gehouden. Huis en tuin moeten worden aangepast en er moet vooral veel tijd worden vrijgemaakt om de dieren zodanig te trainen dat het een beetje gezellig blijft. Ook is het wel handig als de buren goed tegen het soms oorverdovende gegil kunnen. Niet alleen de buren trouwens, je huisgenoten moeten eveneens bestand zijn tegen typische varkensgeluiden, varkensgeuren, varkenshumeuren en varkensgedrag. Diepens: ''Een varken in huis kan een wig drijven tussen jou en je partner''. 

Lees ook: Kun je minivarkens in huis houden?

Ragnhild Diepens blijkt geen voorstander van het houden van varkens zonder dat ze naar buiten kunnen. 'Een tuin is noodzakelijk als je aan varkens begint'', schrijft ze. ''Wandelen is officieel niet toegestaan, ook al wordt het vaak gedoogd. Bovendien kun je jezelf de vraag stellen of je het je varken wil aandoen dat hij op een mooie zonnige dag moet wachten op dat ene uurtje dat hij naar buiten mag''.

Aan de hand van een heel scala aan praktijkvoorbeelden krijgt de lezer een goede indruk van wat er leuk en minder leuk is aan deze overigens veel bekritiseerde vorm van dierhouderij. Diepens put daarbij uit ervaringen van het inmiddels meer dan duizend leden tellende minivarkensforum op Facebook. Heel opmerkelijk is haar uitspraak dat ze op geen enkele manier wil stimuleren dat er nog meer varkens worden gefokt dan er nu al gebeurt. Maar de werkelijke ontmoediging zit in het hoofdstuk over wetgeving: dat leuke, schattige biggetje moet wel een oormerk in, je hebt een UBN nodig en het varken moet geregistreerd worden bij een databank. De lastige en gevaarlijke hoektanden afslijpen of vijlen, dat mag niet. Een ritje naar de dierenarts, een bezoekje aan school, het varken meenemen naar de camping - het is allemaal verboden. Diepens weet dat veel eigenaren hun huisvarkens niet geregistreerd hebben. Dat gaat goed zolang de NVWA een oogje dichtknijpt, maar o wee als er weer eens mond- en klauwzeer of varkenspest uitbreekt....

Het Grote Kleine Varkenshandboek, Ragnhild Diepens, 320 pagina's, €26 ex verzendkosten, te bestellen bij varkensboek.nl

Redactie Levende Have

 

Comments

Een geweldig boek!
Zeer veel nuttige informatie en geen leugens over klein blijvende varkentjes, die gewoon (bijna) niet bestaan.
Een echte aanrader!!

Een boek die je bijstaat met raad en daad . Een echt naslagwerk met een heleboel nuttige informatie. Ze zeggen soms : bezint eer je begint . Wel dit boek geeft je een goed inzicht over hoe varkens leven en hoe jij je moet aanpassen.

Dit boek is echt een must have voor elke (hobby)varkens liefhebber.
Het staat vol goede informatie en tips,zelfs aan het medische deel is gedacht.
En dan niet te vergeten de prachtige foto's die in het boek staan.
Echt een aanrader dus!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier