Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedtest ontwikkeld voor staart- en maneneczeem

Ingediend door jinke op 04 juni 2014 - 15:01

Bij de allergische reactie die paarden vertonen na een beet van een knut zijn acht specifieke eiwitten in het spel. Met behulp van deze zogeheten allergenen is een bloedtest ontwikkeld waarmee kan worden aangetoond of een paard aanleg heeft voor staart- en maneneczeem.

De allergenen kunnen kunstmatig worden geproduceerd en dat biedt kansen voor een immuuntherapie voor staart- en maneneczeem. De allergenen worden dan tezamen met hulpstoffen herhaaldelijk toegediend om het afweersysteem te “leren” om minder heftig op de allergenen te reageren. Deze therapie is echter nog niet beschikbaar.

Vijf jaar onderzoek door onderzoekers van Wageningen University en de faculteit Diergeneeskunde met steun van technologiestichting STW, Vereniging Koepel Fokkerij en Artu Biologicals heeft veel kennis over staart- en maneneczeem opgeleverd. Zo is vast komen te staan dat staart- en maneneczeem voor ongeveer 20% bepaald wordt door erfelijke factoren. Geen enkele andere factor, naast blootstelling aan knutten, heeft een dergelijk grote invloed. De overerving is echter complex en wordt niet bepaald door één enkel gen, maar door een samenspel van meerdere genen. Het is nog niet bekend welke stukjes van het erfelijk materiaal bijdragen aan de aanleg voor staart- en maneneczeem. Wanneer deze genen bekend zij kan er in de fokkerij beter geselecteerd worden tegen staart- en maneneczeem. Het DNA onderzoek wordt voortgezet in een onlangs door de Europese Commissie gefinancierd project genaamd ‘HORSEGENE: Genomic tools for breeding against heritable diseases in horses’ (www.horsegene.eu).

Staart- en mananeczeem is wereldwijd een van de meest vervelende aandoeningen bij paarden. Een paard dat gevoelig is voor staart- en maneneczeem, zal tegen bepaalde eiwitten uit het speeksel van knutten een afweerreactie ontwikkelen en hiervoor antistoffen aanmaken. Het onderzoek heeft laten zien dat de afweerreactie in de gezonde paarden een ander soort reactie is dan die in paarden met staart- en maneneczeem. Deze (gezonde) reactie beschermt juist de gezonde paarden tegen het ontwikkelen van symptomen.

Redactie Levende Have/Bron: Faculteit Diergeneeskunde
 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 01 juli 2014 - 10:14

Nou ik hoop echt dat het geen jaren meer gaat duren voor er een middel hiertegen is.Heb 2 paarden waarvan 1 met licht zomereczeem en 1 die echt helemaal ingepakt is met masker en al.
Het zou fijn zijn als ze ook eens in de zomer zonder deken konden staan.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier