Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedluizen of vogelmijten kunnen ook ziektes overdragen

Ingediend door jinke op 29 januari 2021 - 17:47

Bloedluizen, kleine parasieten van ongeveer een millimeter, veroorzaken in het kippenhok niet alleen veel overlast, ze kunnen ook ziektes overdragen. Zo blijken de bloedluizen, ook wel bloedmijten of vogelmijten genoemd, het vogelpokkenvirus bij zich te kunnen dragen en het pluimvee daarmee te kunnen besmetten.

Dr. Paul Overgaauw, parasitoloog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, heeft vogelmijten experimenteel besmet. Het aantal overdraagbare virussen is beperkt tot het vogelpokkenvirus, maar bij de bacteriën bleken er meerdere soorten besmettelijk. 

Teken petitie voor vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgrieP. Klik hier

In een experimenteel onderzoek in de stal kon worden aangetoond dat mijten drager kunnen zijn van Salmonella bacteriën en deze kunnen overdragen via bloed of huidcontact. Ook bleek dat daarna de eitjes en nakomelingen van de mijten besmet waren met Salmonella. Vogelmijten kunnen tevens drager zijn van de bacterie Pasteurella multocida die pasteurellose (vogelcholera) veroorzaakt. Ook is de bacterie E. Rhusiopathiae aangetoond die vlekziekte veroorzaakt die bij de mens huidontstekingen geeft en bij kippen naast huidproblemen zeer hoge uitval tot gevolg kan hebben. Tenslotte zijn de bacteriën die Q-koorts- en de ziekte van Lyme in vogelmijten gevonden. De vogelmijt kan een rol spelen bij de verspreiding van deze ziekten, maar om dat nauwkeuriger vast te stellen is meer onderzoek nodig, aldus Paul Overgaauw op Pluimveeweb.nl

Redactie Levende Have/Bron: Pluimveeweb.nl

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier