Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Blauwtong breidt zich verder uit in Frankrijk

Ingediend door jinke op 11 oktober 2015 - 10:52
schaap met blauwtong

Het blauwtongvirus type 8 breidt zich uit in Frankrijk. Er zijn inmiddels ruim zeventig uitbraken gemeld. Ook zijn er uitbraken in Hongarije en Roemenie (type 4). Er bestaat een reëel risico dat in het voorjaar, als de knutten weer actief worden, het virus zich verder naar het noorden tot in België en Nederland verspreidt.

De eerste gevallen van blauwtong deden zich begin september voor op een bedrijf in centraal-Frankrijk, in de plaats Louroux de Bouble. Zowel runderen als schapen bleken seropositief. Het virus heeft zich sindsdien via knutten verpreid. Zie kaartje.
De Franse overheid heeft vaccin beschikbaar gesteld. Dat is in eerste instantie bestemd voor exportvee en voor fokschapen, -runderen en -geiten. De Nederlandse GD sluit niet uit dat het virus ook in Nederland opduikt en vraagt houders van schapen en rundvee alert te zijn op verschijnselen.

Symptomen van blauwtong
Blauwtong gaat gepaard met hoge koorts (tot wel 42 graden) die wel een week kan aanhouden. De dieren zijn suf en lopen stijf of kreupel door de gezwollen kroonranden en spierbeschadigingen. Ernstig zieke dieren staan vaak met een bolle rug, met de kop naar beneden en hebben dikke oren of zelfs een dikke kop. Mond- en neusslijmvlies zijn vaak gezwollen en ontstoken en in de bek komen zweertjes voor. De tong is soms gezwollen en kleurt blauw door een verminderde doorbloeding en zuurstoftekort. De dieren speekselen, hebben neusuitvloeiing, kunnen moeilijk eten en vermageren snel. Ook vruchtbaarheidsproblemen worden gezien: de dieren komen niet in bronst, aborteren, brengen een doodgeboren lam of een lam met aangeboren afwijkingen en de ram kan tijdelijk onvruchtbaar zijn. Na herstel kan nog ernstig wolverlies optreden. Het verloop van de ziekte is erg divers. Sommige dieren worden ernstig ziek, andere nauwelijks. Ernstig zieke dieren kunnen na weken tot maanden volledig herstellen, terwijl gezond ogende dieren plotseling doodgaan.

Nederland werd in 2006 getroffen door blauwtong. De epidemie maakte destijds veel slachtoffers. Er is een zeer veilig vaccin. Het vaccinvirus vermeerdert wel in het gevaccineerde dier, maar kan niet worden aangetoond in het bloed met een heel gevoelige PCR-test. Dit betekent dat knutten, de vliegjes die blauwtongvirus van het ene naar het andere dier verspreiden, het vaccinvirus niet kunnen opnemen. Daarom wordt dit vaccin het Disabled Infectious Single Animal (DISA) vaccin genoemd.

Redactie Levende Have/Bronnen: OIE, GD, CVI

Zie ook wiki over blauwtong

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier