Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Besmette konijnen in verschillende provincies

Ingediend door jinke op 12 januari 2016 - 16:59

Met RHD2-virus besmette konijnen zijn gevonden in Utrecht, Gelderland en Zuid Holland.Ook in de provincie Groningen is sterfte als gevolg van RHD2 gesignaleerd.

Het aantal bevestigde gevallen in Nederland is weliswaar klein, maar het geeft wel een indicatie dat er sprake is van een geografische spreiding van het virus over heel Nederland, aldus de Universiteit van Utrecht.  Het vermoeden bestaat dat de bevestigde gevallen het topje van de ijsberg zijn.
Begin december 2015 kwamen er vanuit het land diverse meldingen over acute sterfgevallen onder konijnen. Het ziektebeeld duidde op een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd, veroorzaakt door een nieuwe variant, namelijk het RHD2-virus. Sindsdien zijn er 22 van deze ziekte verdachte en gestorven konijnen voor sectie aangeboden bij het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum (faculteit Diergeneeskunde) en het Dutch Wildlife Health Centre. Het gaat om veertien tamme konijnen en acht wilde dieren. Van twaalf dieren staat inmiddels vast dat zij zijn besmet met het RHD2-virus. 
 
De ziekte VHD is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Van dit virus zijn twee stammen bekend: het RHD1- en het RHD2-virus. In 2010 is de nieuwe virusvariant RHD2 voor het eerst in Frankrijk vastgesteld. Daarna heeft het zich langzaam over Europa verspreid. De aanwezigheid van RHD2 is bevestigd in de volgende landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Malta, Noorwegen, Zweden, Tunesië en het Verenigd Koninkrijk. Behalve bij konijnen kan de ziekte ook voorkomen bij hazen. In Nederland zijn tot nu toe bij hazen nog geen aanwijzingen gevonden die zouden kunnen duiden op een besmetting met het RHD2-virus.
 
De faculteit diergeneeskunde wijst op het belang van het uitvoeren van pathologisch onderzoek om de doodsoorzaak vast te stellen bij acute sterfte onder konijnen. Om de ziekte bij wilde konijnen goed te kunnen onderzoeken, is het Dutch Wildlife Health Centre op zoek naar recent gestorven wilde konijnen (12 - 24 uur dood). Wie een dood konijn wil aanmelden kan terecht bij http://www.uu.nl/onderzoek/veterinair-pathologisch-diagnostisch-centrum.
 
Redactie Levende Have/ Bron: Universiteit van Utrecht

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier