Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Beperk weidegang voor paarden die weinig bewegen

Ingediend door jinke op 24 november 2012 - 19:34

Onbeperkte weidegang is niet voor elk paard aan te bevelen. Recreatiepaarden die weinig beweging hebben, maar wel continu gras kunnen eten, krijgen een overmaat aan energie en last van overgewicht. Beperkte weidegang is voor deze paarden daarom sterk aan te bevelen.

Dit staat in een onderzoeksrapport van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR, opgesteld op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijdsruiters (NVVR). Met behulp van de voedernormen is uit te rekenen hoeveel gras een paard werkelijk nodig heeft op basis van energiebehoefte. Vooral de sobere rassen worden gemakkelijk te dik.

Probleem fructaan wordt overschat
Het rapport relativeert het belang van fructaangehalten in het gras. Die worden in de praktijk sterk overschat, aldus de onderzoekers. ‘’Het probleem is in de sociale media waarschijnlijk veel groter gemaakt dan het in werkelijkheid is’’. De gehalten tussen de soorten gras verschillen wel. Ook zijn er verschillen tussen de gehalten in de morgen en in de avond en na koude nachten zijn de gehalten eveneens hoger. Maar de verschillen zijn marginaal. Fructaan is een onderdeel van de altijd in gras aanwezige suikers en een energieleverancier voor het paard.

Klik hier voor het volledige rapport

Redactie Levende Have/WUR

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier