Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bedrijfsgezondheidsplan verplicht voor houders van meer dan 25 geiten

Ingediend door jinke op 26 maart 2021 - 10:33

Houders met 25 geiten of meer, moeten vanaf 1 april 2021 beschikken over een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan. De dierenarts is de aangewezen persoon om een dergelijk plan op te stellen.

De nieuwe verplichting geldt voor houders van fok- en melkgeiten en vloeit voort uit de noodzaak om het gebruik van antibiotica aan banden te leggen. Vanaf 1 april zijn houders van 25 geiten of meer ook verplicht om het antibioticagebruik te registreren. De gegevens moeten worden doorgegeven aan de databanken voor antibiotica, onderdeel van het Platform Melkgeitenhouderij en IKB Nederland.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het is niet bekend hoe hoog het antibioticagebruik op dit moment in de geitensector is. Problemen zouden zich kunnen voordoen in de sterk groeiende intensieve melkgeitenhouderij. Door registratie kan daar meer inzicht in komen.

Het opstellen van een bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan is al eerder verplicht gesteld voor runderen, varkens en pluimvee. Voor schapen en geiten gold de verplichting tot dusver niet. Het valt niet te verwachten dat er een dergelijke verplichting komt voor schapenhouders.

Update 10 mei 2021
Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouderij en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders hebben het ministerie van LNV verzocht de grens voor de verplichte monitoring van antibiotica te verhogen van 25 geiten naar 50.

Redactie Levende Have/Bron: rvo.nl

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier