Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

''Asbestbeleid dupeert kleinschalige dierhouders''

Ingediend door jinke op 07 februari 2018 - 10:24

Van Linda de Vries uit Zuidermeer ontving de redactie van Levende Have het volgende ingezonden stuk:

Asbestbezit verboden per 2024. Is er alweer niet aan de kleintjes gedacht??

Niet alleen grote (vee-)bedrijven hebben asbestdaken. Ook kleine bedrijven met minimale winstmarges en burgers die onrendabele boerenbedrijven hebben gekocht om er hobbydieren te houden,  zitten nu met asbestdaken in grote problemen. Voor de grote koeienboeren is het  verbod op asbest per 2024 geen probleem,  er worden aan de lopende band nieuwe, grotere stallen gebouwd, kennelijk met subsidie uit Brussel. Het saneren van asbest wordt dus heel snel terugverdiend.

Geen subsidie
Mijn kleinschalig, diervriendelijk, milieusparend bedrijf krijgt geen enkele subsidie en voor mij komt het verwijderen van 700 m2 asbest en een nieuw dak op zo’n € 45.000. Dat heb ik niet zomaar klaarliggen en voordat ik dat heb terugverdiend zijn we 30 jaar verder.  Daarnaast is er nog een veel groter probleem, nl. de stal moet leeg en bezemschoon zijn voordat het saneren kan beginnen. En daar gaat het dus helemaal mank. Dat kan dus niet. Ik heb geen vervangende huisvesting voor de plm. 90 dieren die er in verschillende afdelingen overnachten. Ik kan deze dieren niet buiten laten vanwege het risico van roofdieren en daarnaast is ook het voer  (hooi)  en bodembedekking (stro e.d.) in de stal aanwezig. Ook daarvoor heb ik buiten geen droge plek.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In verband met het gezondheidsrisico  wil ik het asbest graag kwijt, ik werk er dagelijks onder. Maar  leegmaken is om nog een andere reden niet mogelijk, nl. vanwege de nesten van zwaluwen, uilen, huismussen en winterkoningen die allemaal een plek hebben gevonden in mijn stal. Het verwijderen van nesten is terecht verboden. Dan kan je zeggen: doe niks. Maar dan word ik geconfronteerd met een knap stukje chantage: a. de subsidie, zo karig als die is, wordt afgebouwd met ieder jaar dat we dichter in de buurt komen van 2024 en, dat is erger, de verzekering ook. Ik kan mij voorstellen dat de knellende  regelgeving en de hoge kosten zullen leiden tot nog meer stalbranden om zo toch van het spul af te komen, met enorm veel dierenleed tot gevolg.

Slapeloze nachten
Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die slapeloze nachten heeft vanwege deze problemen door toedoen van een onnadenkende, alles over één kam scherende overheid. Net als de mensen in Groningen – niet dat ik hun problemen wil bagatelliseren - hebben wij te maken met waardedaling en onverzekerbaarheid van ons onroerend goed door het beleid van de overheid.  Een ruime subsidie zou dus zeker op zijn plaats zijn en veel soepeler regelgeving ook.

Voor ons zit er niks anders op dan 2024 af te wachten en het bedrijf dan te verkopen met het asbest erop, met alle risico’s van dien.

L. de Vries.


Zuidermeer

Comments

Wij zitten met hetzelfde probleem. Het gaat bij ons dan om zo'n 125 m2. Schuur met asbesthoudende platen. Geen stal maar wel gedeeltelijk in gebruik als opslagruimte voor hooi en stro voor onze schapen en voer. En ook voor de kippen. Ben het helemaal met Linda eens. Er wordt weer eens niet gedacht aan particulieren die in een oudere boerderij wonen met bijgebouwen met asbesthoudende daken!

Y. Claessens

Nooitgedacht  (DR. )