Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Advies: eet geen eieren van loslopende kippen in regio Dordrecht

Ingediend door jinke op 01 september 2023 - 12:39

''Kippeneigenaren in de regio Dordrecht zouden er beter aan doen hun kippen binnen te houden”, reageert Jacob de Boer, emeritus hoogleraar omgevingschemie, op de resultaten van het onderzoek naar eieren van hobbykippen door NRC. ''Meer is er niet aan te doen, vrees ik, tenzij de grond waarop de kippen lopen gesaneerd wordt”, vult Martin van den Berg, emeritus hoogleraar toxicologie, aan. Hij raadt aan de kippen op te hokken en de eieren niet te eten. ''Zéker kinderen en zwangere vrouwen niet.”

NRC heeft op eigen initiatief de eieren onderzocht van kippen die worden gehouden in de omgeving van chemiebedrijf Chemours. Ze vonden schadelijke hoeveelheden PFAS in de eieren. Het onderzoek stelden ze in nadat uit internationale studies was gebleken dat het eten van eieren van scharrelkippen rondom chemische fabrieken bijdraagt aan een ongezond hoge concentratie PFAS in het bloed van omwonenden. Op vijf locaties *), constateert NRC, zou een volwassene die twee eieren per week eet van kippen die daar worden gehouden, al meer PFAS binnenkrijgen dan gezond is. ''Voor kinderen is de overschrijding vele malen groter, zelfs wanneer je ervan uitgaat dat kinderen maar één eitje per week eten: kinderen zijn gevoeliger voor PFAS.'' Uit een lab-analyse blijkt dat de giftige stof PFOA komt het meest voor in de eieren onder de rook van Chemours – al gebruikt de fabriek de stof sinds 2012 niet meer. Maar PFOA breekt nauwelijks af, dus de vervuiling blijft, aldus NRC.

Buiten lopende kippen zijn wel vaker in het nieuws als het om bodemverontreiniging gaat. Dat komt doordat de schadelijke stoffen, zoals dioxines en PCB's, die scharrelende kippen oppikken, achterblijven in lichaamsvetten. Vetreserves kunnen onder bepaalde omstandigheden worden aangesproken voor de productie van eieren. De PFAS-vervuiling lijkt een veel ernstiger probleem dan de dioxines en PCB's die altijd wel ergens in eieren van buiten lopende kippen werden en worden aangetroffen. Vijftien jaar geleden interviewde Levende Have hierover de bioloog Aize Kijlstra. Hij gaf destijds een aantal goede tips voor hobbypluimveehouders. Klik op onderstaande link. Dat advies is minder verstrekkend dat het volledig ophokken van de hobbykippen.

*) NRC verzamelde tientallen eieren van drie particulieren, drie kinderboerderijen en drie verkooppunten in de regio. Op de afdeling omgevingschemie van de VU werd vastgesteld hoeveel van twintig verschillende soorten PFAS de eieren bevatten. Medewerkers en cliënten van kinderboerderij de Bolderhoeve van zorginstelling ASVZ eten vanaf nu geen eieren meer van pluimvee. 

Lees meer (over dioxine in eieren)

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier