Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

25 Schapen doodgebeten in Drenthe

Ingediend door jinke op 26 november 2019 - 16:46

Update 19 december: een wolf blijkt verantwoordelijk voor de dood van in totaal 31 schapen in de provincie Drenthe. Het gaat om twaalf schapen in Hooghalen, zes in Eext, vier in Grolloo en negen in Anderen. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat in alle gevallen een wolf de dader was. Er zijn nieuwe meldingen van dode schapen in Zwiggelte en De Wijk. Onderzoek moet nog uitwijzen of ook hier een wolf heeft toegeslagen.

De afgelopen weken zijn er 25 schapen doodgebeten op verschillende plaatsen in Drenthe. Een tot nu toe onbekend aantal schapen raakte gewond. Uitgezocht wordt of dit het werk is van een wolf.

Volgens Bij12, de organisatie die de meldingen registreert en onderzoekt, zijn er op 3 november twee schapen gedood in Ansen, op 19 november werden er vier schapen gedood in Hooghalen, op 21 november zes in Eext en vier in Grolloo, en negen op 23 november in Anderen.

In de media wordt gespeculeerd over de dader. De kans is groot dat een of meer rondzwervende wolven de schapen hebben gepakt.
"Een wolf kan dagen zonder voedsel, dus als hij de kans heeft om te eten dan propt hij zich helemaal vol. Als schapen een omheining om zich heen hebben, kunnen ze nergens heen. Een wolf grijpt er dus nog eentje en nog eentje, als het tóch voorradig is... De wolf legt dan een voorraadje aan, '' zegt Hans Hasper, regiocoördinator Drenthe van de organisatie Wolven in Nederland, op de website van RTV Drenthe.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Hasper stelt vast dat ''een verbazingwekkend laag aantal'' schapenhouders tot dusver voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. "Het zijn lang niet zoveel als we verwachtten", geeft de wolvendeskundige uit Assen op de website van RTV Drenthe aan. "Bijzonder dat veel schapenhouders achterover leunen en kijken wat de politiek doet. Elk dood schaap wordt nu vergoed door de provincie, dat vind ik erg coulant. Maar of dat over een paar jaar nog steeds zo is, dat is de vraag. Wij hameren juist op preventie. Het gaat om vijf stroomdraadjes met een hoogte van 1.20 meter, dat is al genoeg om schapen te beschermen. De onderste draad is het meest belangrijk. Wolven springen niet maar graven. Daarom moet de onderste draad op 20 centimeter. Het helpt trouwens ook om honden te weren." De organisatie Wolf-Fencing in Nederland installeert het hek gratis. 

RTV Drenthe maakte deze reportage over de aanleg van een afrastering bij Paula Wijtmans door Wolf Fencing Nederland
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier