Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

100% circulair varkensvoer gaat verspilling tegen en is vrij van soja en graan

Ingediend door jinke op 03 april 2021 - 10:10

Voerwaarts heeft een nieuw varkensvoer ontwikkeld, bestaande uit reststromen uit humane voeding. Daarmee levert het bedrijf niet alleen een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen voedselverspilling, het voer is ook nog eens vrij van granen en soja. Voor de productie van het voer hoeft geen landbouwgrond te worden gebruikt.

Het Achterhoekse diervoederdrijf is daarmee de eerste die een 100% circulair voer op de markt brengt. Voerwaarts verwacht vooralsnog alleen de kleinschalige varkenshouderijen met huisverkoop van vlees aan te spreken. Zij kunnen de unieke argumenten van circulair voer tot waarde brengen bij de verkoop van boerderijvlees. “Circulair varkensvoer geeft geen voedselcompetitie met de mens, en er is geen landbouwgrond ingezet om het voer te telen. Het bevat geen sojaproducten en geen granen, en dat is uniek voor varkensvoer”  volgens Rob Nieuwenhuis van Voerwaarts.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook de hobbyvarkenshouder die het beste voor heeft met zijn dieren en met de aarde, kan uiteraard van het voer gebruik maken.  De circulaire zeugenbrok is geschikt voor dit type varken. Daar kan dan 10 tot 15% brood of broodmeel worden naast gevoerd, zo luidt het advies.

Het 100% circulaire voer is volledig uitgebalanceerd en heeft een vergelijkebare voedingswaarde als normale varkensbrokken. Het voer bestaat onder meer uit retour brood van supermarkten dat via inzamelaar FeedValid bij Voerwaarts terechtkomt. Ook industriële afvalstromen zoals snijverliezen en deegresten van vegetarische vleesvervangers, afzeefsel van chips en hagelslag en bijproducten van suikerbereiding en bierbrouwerijen worden in het voer verwerkt. 

''Het verzorgen van varkens gebeurde pakweg 100 jaar geleden uitsluitend met restjes uit de keuken en het land. Het goede graan werd beslist niet aan de varkens gevoerd. In arme culturen wordt dan ook niet begrepen dat in de westerse wereld goed graan aan varkens en kippen wordt gevoerd. Een varken is bij uitstek geschikt om resten van menselijk voedsel aan te voeren, een ultiem kringloopdier. Bij varkenshouders met enkele varkens worden de varkens soms verzorgd met schillen uit de buurt en onverkocht brood, banket en AGF van de lokale supermarkt. Het probleem van dit supermarktuitval is dat het veel energierijke producten bevat en de varkens te weinig eiwit krijgen. Deze onbalans in voeding kan zorgen voor deficiënties en grote groeivertragingen die vanuit welzijnsperspectief niet zijn aan te raden. Met het aanvullende circulaire varkensvoer kunnen de circulaire idealen worden gehandhaafd, zonder het welzijn van de varkens te kort te doen'', aldus Voerwaarts.

Het voer kan worden besteld via www.voerwaarts-circulair.nl. Het bedrijf test op dit moment ook circulair voer voor kippen en runderen.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier