Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wonden bij varkens

Varkens kunnen op alle mogelijke manieren kleine en grotere wonden oplopen. Vooral als de beharing wat minder is, raakt de huid vrij snel beschadigd. Ruzie tussen varkens onderling is vaak de oorzaak. Maar ze kunnen zich ook verwonden door takken en andere uitsteeksels waar ze langs lopen. Oppervlakkige verwondingen kunnen heel goed door de eigenaar worden behandeld. Zijn de wonden groter en dieper, raadpleeg dan de dierenarts. In dat geval is hygiene ook extra belangrijk.

Varkens zijn dol op de geur en smaak van bloed. Een schrammetje bij het ene varken kan daarom voor andere varkens al heel aantrekkelijk zijn. Ze kunnen eraan gaan likken of erin gaan bijten, of proberen het wondje groter te maken. Bij castraties van meerdere beertjes uit een toom tegelijk is het helemaal opletten. In uitzonderlijke gevallen kan zo’n eerste kennismaking met bloed zelfs bij hobbyvarkens uitlopen op het beruchte staart- en oorbijten. Behandel wondjes van varkens – ook de oppervlakkige – dus altijd snel en goed met jodium of acederm. Dat verzorgt de wond, maar verbloemt ook de voor varkens zo aantrekkelijke bloedgeur.

Wondjes bij varkens kunnen leiden tot smeerwrang. Dan dringt een bacterie via de wond de huid binnen. De aangetaste huid wordt plakkerig en wordt donkerbruin. In dat geval is er bij de dierenarts een ontsmettingsmiddel verkrijgbaar waarmee het varken gewassen kan worden.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier