Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Suffolk

Suffolk vleesschapen

Het Suffolk-ras is ontstaan in het Zuid-Oosten van Engeland door het kruisen van Norfolk Horn ooien met Southdown rammen. De naam Suffolk werd voor het eerst gebruikt in 1859, naar het Graafschap Suffolk. De Engelse stamboekvereniging, de Suffolk Sheep Society, is gesticht in 1886.Het ras is in Engeland van grote economische betekenis als leverancier van slachtlamvaderdieren.
De verkoop van rammen voor de kruislingenfokkerij is voor bijna 2500 Engelse Suffolk fokkers een belangrijke bron van inkomsten. Meer dan de helft van de slachtlammeren hebben een Suffolk-ram als vaderdier.
De Suffolk ram vererft op de kruisling lammeren als belangrijkste eigenschap een hoge groeisnelheid, waardoor de lammeren na 10 tot 14 weken reeds een levend gewicht van meer dan 40 kg halen, dus snel slachtrijp zijn.

De belangrijkste factoren voor de groeisnelheid zijn de lengte en de borstomvang van het Suffolk schaap, gecombineerd met een goed aangesloten en ruim bespierd lichaam. Volwassen Suffolk rammen halen een levend gewicht van 140 kg en ooien circa 95 kg.
Bij de fokkerij wordt in Engeland grote aandacht gegeven aan de selectie van fokdieren. Zo wordt op het levend dier de vlees-vet verhouding in de rugspieren gemeten met moderne scan apparatuur.

In Nederland zijn de fokkers van dit ras verenigd in het Suffolk Stamboek Nederland.

Schapenboek

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier