Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Racka schapen

Racka schapen

Het meest opvallende van de Racka’s is zijn alertheid en fiere houding. Zowel de rammen als je de ooien hebben V vormige kurkentrekker achtige horens die in een rechte lijn op het hoofd staan. De horens bij de rammen worden minimaal 50 cm lang en minimaal 30 cm bij de ooien.

Er is een witte en een zwarte ras variant, de zwarte kleur is dominant. Het Hongaarse racka schaap is van gemiddelde grootte in de groep van Zackelschapen. De schofthoogte is 66 cm voor de ooien en 72 cm voor de rammen. Het gewicht van de ooien varieert van 35-45 kg, het gewicht van de rammen is tussen 55-75 kg.

De Racka komt van oorsprong uit Hongarije. Het is een zeer oud ras behorend tot de familie van Zackelschapen. Al meer dan 8000 jaar geleden zijn schapen op Egyptische muurschilderingen afgebeeld met schroefvormige horens en een lange staart. Waarschijnlijk is de Hongaarse Racka een nazaat van deze afgebeelde dieren. Het was eeuwenlang het dominante ras in Hongarije. Rond de jaren ‘80 zijn de eerste Racka`s geïmporteerd, vanuit Hortobagy, in Nederland.

De bronstperiode loopt van half juli tot half januari. Het aantal lammeren varieert van 1,0 tot 1,4 per worp, afhankelijk van de omstandigheden. De moedereigenschappen zijn uitstekend met een forse melkproductie. Door de speciale wol structuur heeft dit ras wat minder last van myiasis. De wol is zeer geschikt om te vilten. Het aantal microns in een vacht varieert van 12 tot 40.

De Racka is een gehard, sober schapenras en is bij voldoende weidegang uitstekend geschikt voor buitenhuisvesting. Een eenvoudige beschutte plek is meestal voldoende. In de omgang is de Racka wat schuw, maar verder probleemloos te houden. In Nederland is de Racka een zeldzaam ras en wordt uitsluitend als hobbyschaap gehouden.

Het stamboek is ondergebracht bij de VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen)

In het land van oorsprong, Hongarije, is de Racka inmiddels uit de gevarenzone. Met name in Hortobagy wordt een grote kudde gehouden. Sinds 1983 bestaat in Hongarije de ’Vereniging van fokkers van het Hongaarse Rackaschaap’. Deze groep is ondergebracht, net als in Nederland in een overkoepelende organisatie met meerdere rassen. Deze Hongaarse schapen- en geitenfok vereniging is gevestigd in Boedapest. Ook in Oostenrijk en Duitsland zijn de Racka’s ondergebracht in verenigingen waar meerdere rassen zijn ondergebracht.

Schapenboek

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier