Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fries Melkschaap

Fries melkschaap

De nog aanwezige melkschapenrassen in ons land, het Zeeuws en het Fries melkschaap, en ook het Vlaamse melkschaap zijn nauw aan elkaar verwant en vormen duidelijk een groep apart. Anders dan de heideschapen, die we van oudsher aantreffen op zandgronden, en de mergellandschaap , die getuige hun naam ook een voorkeur hadden en hebben voor een specifieke grondsoort, vinden we de melkschapen vooral op kleigrond in de kuststreken van Vlaanderen, Zeeland en Friesland, waar het rijke gras garant staat voor een hoge melkgift.

Een rijke melkgift en uitstekende moedereigenschappen – dat is waar het Friese melkschaap wijd en zijd om bekend staat. Friese melkschapen kunnen tot eind oktober gemolken worden, nadat de lammeren op een leeftijd van zes weken afgewend zijn van de moeder. Het heeft zelfs, met een productie van ongeveer 500 liter per jaar, de hoogste melkgift van alle schapen.

In het begin van de 19e eeuw was de wolproductie nog belangrijk. Het Friese melkschaap is minder geschikt voor de productie van vlees, hoewel het volgens kenners wel erg lekker is.
Melkschapen zijn bovendien vruchtbaar. Ze werpen ongeveer twee tot drie lammeren per worp. Ze geven bovendien van alle onderzochte rassen en kruisingen de minste geboorteproblemen. Drielingen zijn normaal, vierlingen behoren niet tot de uitzonderingen. Ooien met grote worpen produceren ook veel melk. De lammeren groeien snel en goed.

Raseigenschappen
Het Friese melkschaap behoort tot de grote witte schapen. Ze hebben een lange en tengere hals. De neus is lichtgebogen en de oren zijn licht en breed. De kale staart reikt tot de hak. De ogen zijn groot, sprekend en bruin. Neus, lippen en bek zijn bleek. Aan de hals bungelen soms twee belletjes. Ze zijn alleen zichtbaar als het schaap net geschoren is.
Friese melkschapen hebben verder een grote, maar smalle wigvormige romp, weinig spieren en fijne, stevige benen. Het schaap heeft een gewicht van ca. 75 kilo. De ‘melktekens’ zijn sterk ontwikkeld. De spenen wijzen bij voorkeur naar beneden, hetgeen het melken en het zogen vergemakkelijkt.

Schapenboek

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier