Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dexter

Dexter minikoe

Dexter koeien komen oorspronkelijk uit Ierland, waar ene meneer Dexter rond 1750 begon met het fokken van de kleine koe. Aan het eind van de 19e eeuw staken de eerste Dexter koeien over naar Engeland, waar ze vooral populair waren als parkvee van de Engelse adel.

De Dexter is rond 1960 in Nederland gekomen. Er zijn ruim tweehonderd Dexter koeien opgenomen in het stamboek van de vereniging Holland Dexter. Behalve bij particulieren, lopen ze ook in natuurgebieden. Ze kunnen dienen als melkkoe of als vleeskoe, maar ook voor de begrazing van bos en grasland. Dexters winterhard en kunnen goed uit de voeten op wat meer drassig terrein.

Koeien in de weiden van de lage landen

Raskenmerken Dexter koe
Dexter koeien zijn altijd eenkleurig: of zwart, of rood of bruinachtig. Ze hebben horens die naar binnen of naar boven buigen. De koeien wegen tussen de 250 en 350 kilo. De stieren kunnen wel 500 kilo halen. Dexters hebben een schofthoogte van 96 cm tot 106 cm. De meeste Dexter-houders hebben twee of drie koeien, enkelen hebben er meer dan tien. (1) De vereniging Holland Dexter houdt het stamboek bij van de koeien die in Nederland worden gehouden. Ook Belgische fokkers kunnen lid worden van deze vereniging. (2)

(1) Een sobere koe voor deftige mensen, Levende Have december 2003
(2) www.hollanddexter.nl

Heb je zelf koeien en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Terug naar:

 

 

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier