Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hanetred

Hanetred bij paarden is een vervelende aandoening waar i een vergevorderd stadium weinig aan te doen valt. Het paard maakt vooral in stap rare bewegingen met een of beide achterbenen. Door een beschadiging van de zenuwen heeft het paard geen goede controle meer over de spieren die de bewegingen aansturen.

De beschadiging kan ontstaan door een ongeval, maar het kan ook komen door giftige planten in de wei: lathyrus, wikke, biggenkruid, paardenbloem of kaasjeskruid. Wordt de hanetred veroorzaakt door inname van deze planten, dan spreekt men ook wel over Australische hanetred. Deze vorm komt ook voor in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Europa. Het aantal gevallen in Europa is beperkt. 

Is er sprake van een milde vorm van hanetred dan kunnen paarden binnen een jaar herstellen. Een behandeling met fenytoïne kan de verbetering versnellen. Het effect van vitamines, ontstekingsremmers en strychnine is niet bewezen. Chirurgische behandeling is mogelijk, maar succes is niet verzekerd.
Haal het paard bij de eerste symptomen van hanetred onmiddellijk uit de wei. Inspecteer de wei op de aanwezigheid van giftige planten.
Door goed weidemanagement, zoals regelmatig maaien, gras inzaaien en bemesten, zal de grasmat verbeteren waardoor de hoeveelheid giftige planten minder wordt. Zolang er genoeg gras in een weide staat, hoeft een paard ook niet zijn toevlucht te zoeken tot planten die slecht zijn voor de gezondheid. 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier