Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Franse hangoor

Franse Hangoor

Niet voor niets is de Franse hangoor een van de populairste konijnenrassen op kinder- en hobbyboerderijen. De vriendelijke reus met de wapperende oren is een echte Franse charmeur. Waar vrijwel alle andere konijnenrassen van nature schichtig en schuw zijn, zijn Franse hangoren voor niets en niemand bang. Hun gedrag wordt wel vergeleken met dat van hondenpups, omdat ze nieuwsgierig en ondernemend zijn en vooral omdat ze graag achter mensen aanlopen. Ze zoeken zelf contact, bedelen om aandacht en aaitjes over hun kop. En Franse hangoren zijn onverstoorbaar. Ze liggen vaak languit op hun zij of zelfs op hun rug te dutten, en dus niet zoals andere konijnen met hun pootjes onder het lijf, klaar voor de vlucht. Een grasmaaimachine of blaffende hond? Een Fransoos laat zich niet storen tijdens zijn siësta.

Knuffelkonten die alles best vinden zijn natuurlijk ideale kinderboerderijbewoners. Franse hangoren doen het ook goed in een hobbyweide met boerderijdieren zoals kippen, schapen, geiten en pony’s. Huisdieren als katten en honden vinden ze ook prettig gezelschap. De forse konijnen zijn een maatje te groot voor de meeste jagers onder hen. Bovendien gedragen Franse hangoren zich niet als prooidieren. Ze rennen niet weg, wat het jachtinstinct van vooral honden zou aanwakkeren. Nee, Fransozen lopen vrolijk op iedereen af.

boek over konijnen

 

Koppelen van Franse hangoren
Franse hangoren zijn onderling eenvoudig te koppelen. De combinatie van een (gecastreerde) ram en een jonge voedster geeft vrijwel nooit problemen. Twee voedsters samen, dat gaat meestal ook goed, zeker als het jonge zusjes of moeder en dochter zijn. Het samen zetten van twee rammen is zelfs nog makkelijker, terwijl die combi bij andere konijnenrassen not done is. Als je de rammen jong bij elkaar zet en gelijktijdig (en vroeg) laat castreren, leiden ze als de beste maatjes een vreedzaam bestaan. Een Franse hangoor koppelen met een konijn van een ander ras lukt ook vaak. Als er al een probleem ontstaat, dan niet van de kant van de Fransoos.

De Franse hangoor is een stevig gebouwd vleesras met korte, gespierde poten. De ogen staan ver uit elkaar in een markante, brede kop. Type buldog, wordt wel gezegd. De oren zijn zwaar, lang (38-45 cm), lepelvormig en natuurlijk hangend, met een duidelijke bobbel – de ‘kroon’ – aan de basis op de kop. De vacht is erkend in vele kleuren (konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, madagascar, isabel, chinchilla, zwart, blauw, wit en sinds 2012 ook mignon) en de bonttekening daarvan. Sommige fokkers specialiseren zich juist in niet-erkende kleuren (zoals geel, oranje, luchs, havanna, otter en fawn). Maar het meest opvallend: Franse hangoren zijn groot, erg groot. Ze kunnen zomaar 8 kilo worden, al schrijft de rasstandaard tegenwoordig een gewicht tussen de 5 en 6,5 kilo voor. (1)

(1) Franse hangoor is grote allemansvriend, Levende Have oktober 2012

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier