Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Luizen en mijten bij geiten

Geit met schuft

Geiten kunnen bezoek krijgen van parasieten: luizen of mijten.

Luizen
Er bestaan twee soorten luizen: de bijtende luizen (Bovicola, Damalinea) die leven van huidschilfers en de zuigende luizen (Hematopinus, Linognatus) die bloed zuigen. Deze parasieten veroorzaken hoofdzakelijk jeuk en onrust bij de dieren. De geiten gaan zich overal tegenaan schuren en wrijven, of staan soms onrustig met de poten te stampen. Opvallend is de haarbreuk die veroorzaakt wordt. Vooral boven op de schoft wil dit wel eens kaalheid veroorzaken.
De cyclus van neet (wit of lichtbruin klein zakje die aan de haarbasis vastkleeft) tot volwassen luis, die uit de neet ontstaat, duurt afhankelijk van de temperatuur 14 dagen tot 1 maand. Om de voortplantingscyclus te doorbreken is het dus zeer belangrijk minstens gedurende 3 tot 4 weken te behandelen met insecticidepoeders of speciale wasmiddelen. Inwendig kan men behandelen door injecties met Ivomec® of door Oramec® oraal toe te dienen. Een andere mogelijkheid zijn middelen die gewoon op de schoft van het dier, tussen de haren gegoten mogen worden.

Schurft
Bij schurft graven de mijten werkelijk in de opperhuid van het dier. Hierdoor ontstaan kale vlekken die bedekt zijn met schilfers.
Bij goed inspecteren zien we tussen de korsten soms ook bloedvlekken. De symptomen zijn vergelijkbaar met deze van vachtluizen. Naargelang de soort schurftmijt, is er ook een typische lokalisatie op de huid. Een kort overzicht:

  • Psoroptes geeft vooral oorschurft, vaak ook in de zomer.
  • Choriptes zien we het vaakst in de winter op de kop en in de nek.
  • Sarcoptes komt zowel in de winter als in het voorjaar voor als pootschurft en in de uierstreek.
  • Demodex komt over het hele lichaam voor, doch kan nogal typische 'brilletjes' veroorzaken rond de ogen. Deze soort veroorzaakt weinig of geen jeuk. 

De behandeling van mijten is als die van vachtluizen met die restrictie dat insecticidepoeders of een middel als Sput-Op niet werken.

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier