Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar welzijn konijnen

Ingediend door jinke op 20 januari 2017 - 10:09
konijnenflat

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gaat onderzoek doen naar het welzijn van konijnen bij hobbyfokkers, handelaren en particulieren. De Dierenbescherming betaalt mee aan het onderzoek, zo meldt de Telegraaf. 

Het konijn is het op twee na populairste huisdier. Nederland telt 2,6 mijoen katten, 1,5 miljoen honden en 1,2 miljoen konijnen. De Stichting Konijnenbelangen vraagt geregeld aandacht voor het huiskonijn. Het welzijn van konijnen komt vaak al in gevaar voordat het dier als huisdier is aangeschaft, aldus de stichting Konijnenbelangen in een in 2015 uitgebracht rapport. ''Voor broodfokkers is het welzijn inferieur aan het doel om zoveel mogelijk dieren te verkopen. In dierenwinkels en andere verkooppunten worden konijnen vaak in slechte omstandigheden gehouden en er wordt incomplete of zelfs incorrecte informatie gegeven over de behoeften van het konijn. Ook op kinderboerderijen, die een educatieve functie hebben, is er veelal sprake van misstanden.''

De stichting Konijnenbelangen wil dat het konijn wordt geplaatst op de positieflijst onder voorwaarden te houden dieren. We hebben de faculteit diergeneeskunde gevraagd om nadere informatie over het onderzoek. Wordt vervolgd.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier