Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wat als mijn kipjes windeieren leggen?

Ingediend door Anoniem op 25 juni 2014 - 11:38

Het Egg Drop Syndrome (EDS) wordt gekenmerkt door de productie van windeieren, eieren met heel dunne schalen of een duidelijke vermindering van de eiproductie. Ik denk dat mijn kipjes dit hebben, want ze leggen al een hele tijd alleen nog maar windeieren. Ze krijgen grit en gemalen eierschalen en legmeel en af en toe kattenvlees, dus daar ligt het niet aan............Ik wil alleen weten of ze er zelf niet ziek door worden of eerder dood gaan. Of ik ze alsnog kan inenten? Ze worden trouwens wel lichter van kleur, ze horen buff kleur te zijn en de dekveren worden steeds lichter.

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door vaneldijk op 25 juni 2014 - 16:28

Vaak gaat dit probleem vanzelf wel over. De eieren zullen altijd wel wat anders qua vorm zijn. Inenten heeft in het beginstadium van een besmetting wel zin als u een pluimveebedrijf heeft. Windeieren komen ook voor, zoals bij mij, als de dieren onrustig zijn en het niet naar hun zin hebben. Het geven van yoghurt en karnemelk helpt ook wel eens. Legmeel kan je beter niet geven omdat de kippen dan, door de lekkere stukjes er uit te eten, een eenzijdig dieet hebben. Dus altijd legkorrel geven.
Ook is het nuttig om te kijken of de dieren geen last hebben van uitwendige parasieten zoals bloedmijt.

Ingediend door Anoniem op 25 juni 2014 - 18:00

Het zijn 3 kriel zijdehoentjes en zijn helemaal nooit onrustig! En hoezo kunnen ze uit legmeel de lekker stukjes opeten? Het ziet er allemaal hetzelfde uit........en trouwens, ze eten hun bakje telkens mooi leeg. Ze morsen wel wat, maar dat eten de mussen wel op. 1 kip legt redelijk dikwijls een ei, maar de 2 anderen niet meer, alleen windeieren die ze zelf leeg eten en dan vind ik nog alleen zo'n dun schilletje. Ze hebben zeker geen parasieten, en zijn verder gewoon heel levendig en scharrelen er vrolijk op los. het duurt al maanden hoor.........daarom.

Ingediend door vaneldijk op 26 juni 2014 - 11:24

Indien uw krielen aan EDS, een virusziekte, lijden zoals u stelde dan is daar weinig aan te doen anders dan de kippen in goede conditie te houden en hopen dat het van zelf overgaat. Deze ziekte wordt vaak doorgegeven via de ouders. Dus de leverancier van uw krielen moet er ook last van hebben. U zou het bij hem kunnen navragen en dan maar hopen op een eerlijk antwoord. Vaak echter zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van windeieren. U moet dan wel kritisch willen kijken naar de huidige zorg voor uw dieren. Ik noemde al stress en schrikreacties. Dat kan door wisselende verzorgers, te vaak schoonmaken, kinderen die de dieren vaak als speelgoed beschouwen, huisdieren, wilde dieren zoals vogels, u noemde zelf al mussen.
Verder kan het liggen aan de verzorging. De diertjes kunnen te vet zijn doordat ze b.v. te veel graan krijgen. Ook kan legmeel een oorzaak zijn. Kippen hebben een goed reukvermogen en kunnen ook veel beter zien dan mensen. Ze zijn daarmee in staat de lekkere onderdelen uit het legmeel te pikken waardoor ze een eenzijdig voedsel krijgen. U meldde dat ze het bakje "mooi" leegeten. Dat zou er op kunnen duiden dat ze te weinig van dit basisvoer krijgen. Normaal moet er dagelijks wat overblijven. Het is veel beter om de diertjes legkorrels te geven opdat ze geen selectie kunnen maken en geen eenzijdig voedsel naar binnenkrijgen.
U gaf de dieren al grit en eierschalen. Ook hebben de dieren maagkiezel nodig voor een goede spijsvertering.
Mogelijk hebben de dieren te weinig vitamine D3.
AD druppels opgelost in het drinkwater kan dan helpen. Vitamine D3 is belangrijk voor de opname van kalk in het lichaam. Ook biedt karnemelk de nodig kalk. Zelf geef ik mijn kippen ook geregeld vetarme yoghurt. De eieren gaan er mooier van uitzien en er wordt geregelder gelegd. Hoe dat in zijn werk gaat weet ik niet. Kortom u moet echt aan de slag om de huidige situatie waarin 2 van uw dieren al maandenlang windeieren leggen per onderdeel kritisch te bekijken en bereid zijn veranderingen aan te brengen.

Ingediend door Anoniem op 26 juni 2014 - 15:24

Tja, u gaat er al meteen van uit dat ik dit of dat niet goed doe, terwijl ik u zeg dat mijn kipjes niet gestrest zijn. En als de bakjes voer leeg zijn, vul ik ze gewoon, is dat zo raar?
Anders kan ik toch niet weten dat ze leeg zijn? Ik moet schijnbaar al knoflook, vit.C. Vit D3 en Calcium aan het drinkwater toedienen, anders kunnen ze nooit gezond zijn. Ik heb 3 zussen en 1 er van legt prima eieren en zit er prachtig Buffkleurig uit, en de andere 2 zijn wat gebleekter, wat van de zon kan komen heb ik begrepen, en die scharrelen heel gezellig de hele dag in hun ren rond, zich niks aantrekkend van de musjes....wt volgens u dan ook alweer niet kan......... Tja, ik kan ze observeren vanuit mijn huiskamerraam, en als ik zeg dat ze gezond zijn en niet gestrest, kan dat volgens u niet, maar ook het feit dat ze EDS zouden hebben lijkt u al ver gezocht......Ik vroeg alleen of ik moet verwachten dat ze er ziek van kunnen worden en/of eerder dood gaan als de gemiddelde kip.............en ik word gelijk van van alles beschuldigd! Daaaag........

Ingediend door vaneldijk op 26 juni 2014 - 16:20

Ik beschuldig U van niets. Ik probeer alleen een aantal mogelijkheden op grond wat u me voorlegt door te lopen als mogelijke oorzaken en mogelijke oplossingen voor Uw krielen die al maandenlang windeieren leggen. Ik gebruikte daarvoor zoals zo vaak relevante literatuur, internet en eigen ervaringen. Het spijt dat u dat niet heeft begrepen.

Ingediend door vaneldijk op 27 juni 2014 - 16:30

Over enten heb ik al gezegd dat dat geen zin heeft omdat uw dieren al ziek zijn. Indien uw dieren EDS hebben, hetgeen niet vaststaat, dan heeft u 2 kansen n.l. of ze gaan dood of ze herstellen. In dat laatste geval zal de eierproduktie niet als vanouds zijn. De schaal zal dun blijven of andere afwijkingen vertonen.
Indien het leggen van windeieren een andere oorzaak heeft dan EDS dan zullen ze bij u ook zeker dood gaan. U bent namelijk er zo van overtuigd dat uw krielen EDS hebben dat u een andere oorzaak uitsluit en de kippen daarmee de noodzakelijke zorg voor die situatie ontzegt terwijl iedere kippenhouder, ook ik, wel eens kippen heeft die windeieren leggen. Ik heb u uitvoerig uitgelegd welke andere mogelijkheden beschikbaar zijn om uw krielen te doen herstellen. U kunt ook met uw dieren naar een dierenarts gaan, hopelijk een dierenarts die ook ervaring heeft met kippen, voor een diagnose en een behandelingsplan. Misschien zal hij wat bloed afnemen voor een diagnose in een laboratorium. Het is bekend dat een dergelijk onderzoek via het bloed bij een EDS-vermoeden niet altijd een heldere oorzaak kan aantonen. Ik heb u al eerder geadviseerd bij de fokker van uw krielen te informeren of zijn dieren ook windeieren hebben. Het is namelijk bekend dat een EDS-besmetting via het ei door de ouderdieren wordt doorgegeven. Dan heeft u zekerheid. Als het inderdaad EDS is dan is het verstandig de dieren goed te verzorgen om hun overlevingskansen te vergroten. Te denken valt aan meer eiwit in het voedsel b.v. in de vorm van gekookte eieren en proberen of bijverwarmen helpt. Mijn ervaring met krielzijdehoenders (van kennissen) is dat het behoorlijk kwetsbare diertjes zijn in tegenstelling tot de grote zijdehoenders dus extra zorg is geboden.

Ingediend door Anoniem op 27 juni 2014 - 23:28

Dank u voor de antwoorden, ik heb alle andere oorzaken al bekeken. En juist het feit dat er maar weinig dierenartsen zijn die echt verstand van kippen hebben, ga ik daar mijn geld niet aan verspillen! By the way...ik woon in Duitsland.

Ingediend door Anoniem op 11 september 2014 - 16:13

En n u zijn we alweer maanden verder en mijn kipjes lopen nog steeds gezellig rond te scharrelen, en leggen nog steeds af en toe een windei en de ene die vaak binnen zit, een gewoon eitje........ Verder niks aan de hand, niet ziek, gewoon gewoon. Ik heb inmiddels begrepen dat als die kipjes van mij EDS hebben, dat dan alleen het legsysteem verstoord is , net als bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen en hoeven ze niet ziek te zijn en ook niet eerder dood te gaan.............En dat waren de antwoorden die ik zocht! Misschien heeft er verder nog iemand iets aan............

Hoihoi, mijn araucana kippen leggen ook af en toe een windei, helaas bloedmijt! Hoop dat het na grondig verwijderen de "stress" bij de meisjes minder is!

Ingediend door vaneldijk op 09 juli 2015 - 22:11

Mijn tamme kipje legt de laatste dagen alleen nog maar windeieren ik ben gaan googlen en zo hier terechtgekomen. Ik ben wél blij met de antwoorden en tips van "Ypma" . Ik kan wat dingen gaan proberen met de voeding van mijn kippen die hun gezondheid alleen maar ten goede kan komen. Alleen een beetje lastig met mijn tamme kipje, die is uit een broedmachine bij een kind terechtgekomen dat haar als knuffeltje heeft grootgebracht, met als gevolg dat ze niet weet dat ze een kip is. Ze blijft mijlenver uit de buurt van de andere kippen, zit altijd bij ons als we buiten zijn en eet geen kippenvoer. Ik blijf het wel steeds aanbieden, maar ze eet het niet. Ze scharrelt wel in de tuin en eet vast wel insecten, maar pieren lust ze ook al niet.

Ingediend door vaneldijk op 19 september 2015 - 10:57

Wij zitten ook met het zelfde geval : eerst bleke eieren, daarna windeieren. Ypma, bedankt voor de uitleg die u verschafte. Ik ga deze toepassen. Blijkbaar wordt uw hulp niet door iedereen gewaardeerd.
Angela van Duitsland : Geen idee waarom u Ypma zo afsnauwt. Het is een volledige en zeer hulpvolle uitzetting van begin tot eind en tips die u en ik met deze problemen kan toepassen. U had mss liever gehoord dat het volledig vanzelf overgaat op den duur en er niets voor hoeft te doen. Stel dan ook de vraag niet.

Ingediend door vaneldijk op 09 februari 2016 - 11:16

Mijn krielkipjes leggen ook niet geweldig.
Inmiddels hebben we er 2 iets grotere bij die goed leggen maar vanmorgen lag er een windei in het hok.
Ik had al eerde gelezen dat te veel voer een reden kan zijn voor niet leggen en nu kwam ik het in uw verhaal tegen als eventuele reden voor windeieren.

In het kippenhok staat een voer dispenser met een graan melange waarin ook oesterschelp zit, daarnaast krijgen ze maiskolven, eierenschillen en restjes kaas en groenten afval. Verder scharrelen ze buiten in de kippenren waar gras en onkruid groeit.
Compleet korrelvoer weigeren ze te eten
De kipjes kunnen dus de hele tijd eten als ze willen.

Ingediend door Anoniem op 28 mei 2016 - 12:31

Gerre, ik vroeg maar een paar dingen en daar gaf Ypma geen antwoord op. Dan word ik geïrriteerd ja. Maar mijn kipjes leven nog steeds en leggen vaak eieren, maar ik vind nog steeds af en toe een windei. Toevallig heeft gisteren de kip waarvan ik denk dat zij EDS heeft, ook een ei gelegd, dus waarschijnlijk had ik het toch verkeerd. Ik geef de laatste tijd elke dag gedroogde meelwormen, en daardoor zijn ze wel vaker gaan leggen......Dus eind goed al goed.

Ingediend door vaneldijk op 20 juni 2016 - 15:40

Ik vind de reactie van Angela erg onaardig.
Zelf ben ik blij met deze goede uitleg van Ympa.
Iemand met duidelijke antwoorden en iemand die er verstand van heeft.

Ingediend door vaneldijk op 05 november 2016 - 13:21

Ook ik vind de antwoorden van deze Duitse Angela ontzettend negatief ten opzicht van iemand die haar probeert te helpen. Dit slaat toch echt nergens op. Ook ik ben blij met de uitleg van Ypma die ons professioneel probeert te helpen. Ypma blijft netjes en dat zou ik niet gedaan hebben met iemand die zo reageert. Lekker in Duitsland blijven !!

Ingediend door vaneldijk op 28 november 2016 - 08:42

Ook ik ben blij met de tips van Ypma. Het ligt (legt, Haha) kennelijk allemaal dus niet zo eenvoudig, waardoor een eenduidend antwoord moeilijk te geven is. Jammer dat Angela het zo negatief heeft opgevat en ik vroeg me af waarom ze er bij vermeldde dat ze in Duitsland woont. Lijkt mij in deze setting nutteloze informatie.

Ingediend door vaneldijk op 20 maart 2017 - 14:36

ook ik vind meneer Ypma heel deskundig en zit ook met een ( te dikke) kip die windeieren legt.Met veel belangstelling heb ik zijn advies gelezen.Af en toe merk ik dat ze ook haar poepje niet kwijt kan, ik smeer dan haar onderkant ,waar het poepje uit moet komen,in met olijfoliewat ze mi. heel prettig vindt. Er komt dan wel een poepje maar geen lekker eitje. Er staat nu wel yoghurt in de ren .. wie weet gr. anna

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier