Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vers hooi aan paarden geven slecht, fabel of waarheid?

Ingediend door vaneldijk op 27 juni 2015 - 10:52

Ik voer wegens de 3 hooileveranciers geen hooi van vorig jaar meer hadden, "vers hooi". Het komt van een perceel waar onkruid gespoten wordt, dus pure mooie grassoorten. Het is met 30 graden gedroogd, broeit niet. Mijn paarden zijn nog nooit ziek geworden, eerste dagen nog met laatste pakjes oud hooi gemengd.
Nu gaan w
Er zoveel verhalen in de rondte van giftig fot puur alleen niet voeren vanwege onkruid. Dat laatste snap ik dat dat kwwad kan, maar het enige wat ik kan vinden is dat te nat hooi idd schimmels of bacterien aanmaakt en vooral gras in de herfst.
Waar kan ik een onderzoek vinden waarin staat dat alle vers hooi slecht is? Want dat kan ik dus niet vinden en ik wil graag zekerheid dat dit geen kwaad kan om te voereN ( als je weet welk land, onkruid vernietigd wordt en het zeer droog binnen gehaald wordt).

Thema
Voeding
Diersoort
Paarden

Reacties

Ingediend door Martin op 28 juni 2015 - 12:30

Vers hooi moet volgens mij geen kwaad kunnen. Het moet wel uitgebroeid zijn. Het hooi moet ook niet te rijk zijn want dan vervetten de paarden.

Ingediend door vaneldijk op 28 juni 2015 - 14:05

Je kan het beste (voor alle zekerheid) hooi pas aan de paarden geven 6 weken na het persen. Paarden herkennen in het hooi de giftige planten niet meer. Na een week of 6 verliezen deze planten hun giftje werking en dan denk ik aan boterbloem. Uitgezonderd de kruiskruiden en andere planten met de giftige pyrrolizidine alkaloiden. Weet je zeker dat er geen kruiskruid in het hooi zit en dat het kurkdroog in de baal is gegaan dan zou ik het wel aandurven de paarden het hooi eerder dan 6 weken te voeren.

Ingediend door Truus op 29 juni 2015 - 14:19

Nooit doen,zelfs 6 weken is aan de korte kant, 8 weken,liever nog langer . Het heeft niets met gif en onkruid te maken maar met het fermentatie proces. Ook niets met broei,hooi wat broeit heeft weinig voedings waarde en kan in brand gaan.Paarden krijgen diaree en koliek van jong hooi.Hooi wat uit een grasdrogerij komt kan wel omdat door de hoge temperatuur het proces sneller gaat. Bladrijk hooi van koeien weides niet goed voor paarden. Ze hebben stengelig hooi met bloeiaren erin nodig en liefst veel kruiden.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier