Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tips gevraagd voor ezel met white line disease

Ingediend door Anoniem op 24 februari 2011 - 11:38

Een van mijn ezels heeft heel erg white  line disease.Heeft iemand behalve goed bekappen en het weiland betegelen nog andere tips?

Thema
Gezondheid
Diersoort
Ezels

Reacties

Ingediend door Truus op 25 februari 2011 - 09:16

kijk eens op www.hoofcare.nl daar vindt je veel informatie.de behandeling met honing werkt echt geweldig. in verhouding goed koop, ook omdat je het meeste zelf kan doen. maar het moet wel samen met een smid en je moet de goede honing hebben.informeer ook maar eerst voor je gaat betegelen, volgens mij is een schone zand paddock evt. met kunststof drainage tegels veel beter.

M.R. Hartmann

Hartelijk dank voor de tips.Ik had al een tip gekregen om badedas na het uitkrabben en grondig schoonmaken van de hoefjes er op te smeren.Dat heb ik nu 14 dagen gedaan Of het werkt weet ik nog niet.Ruikt wel lekker!
Die schone zandpaddock klinkt ook wel goed.

Ingediend door jinke op 25 februari 2011 - 10:11

Vraag de dierenarts eventueel om pijnstillers. Het diergeneeskundig memorandum ''De ezel, net even anders'' legt een verband met vochtige en vieze bodem, modderige weide, slecht dieet, chronische laminaire ziekten, slecht onderhoud hoeven en oudere leeftijd.
Bij de wiki over hoefverzorging ezels staat een filmpje. Op deze website vind je ook veel info over voeding van ezels.

M.R. Hartmann

Bedankt voor de reactie.
ik heb ook het memorandum "De ezel net even ander".
Ik haal 2 keer per dag de mest uit de ezel weitjes.Ik pas goed op hun dieet.Hun hoeven worden goed onderhouden(uitgekrabt,en regelmatig bekapt).Mijn andere ezels hebben er niet zo,n last van.Deze ezel is ong. 13 jaar oud en verder erg levendig.

Ingediend door Anoniem op 25 februari 2011 - 11:06

Omdat het een multifactorale aandoening is, waarbij ook een bacterie betrokken kan zijn, is de oplossing vaak niet in 1 product of middel te vinden.(alle beloftes van fabrikanten ten spijt)

Een goede stalhygiene is een eerste voorwaarde om vocht en vuil tot een minimum te beperken.

Het is lastig om tussen de buiten 2 hoeflagen en de hoeflederhuid te komen en vaak wordt een groot deel hiervan weg gekapt door de hoefsmit, om een goede reiniging en daarna behandeling mogelijk te maken.

Honingzalven kunnen zeer effectief zijn (wij doen hier al jaren onderzoek mee) maar er is een groot verschil tussen consumptie en medicinale honing. Een potje van de buurtsuper is misschien goedkoop, maar het enige dat je bereikt, is dat je ezel zijn hoefjes erg lekker zal gaan vinden.

Je kunt een honingzalf alleen gebruiken als het ontstekingsgebied door de smit toegankelijk is gemaakt.

Wij testen momenteel een lotion met nitraatzouten en de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend, wat ons doet vermoeden dat ook white line disease hiermee een behandelkans maakt. Omdat er geen kennis is over welke bacterie/schimmel of enzym de boosdoener is kun je geen in vitro (laboratorium) proeven doen, maar moeten we het doen met ervaringsresultaten.

Onze honingcreme zou alleen wat kunnen doen indien het gebied door de smit is vrijgemaakt en je er een beschermende pakking of tape omheen kunt zetten.

Indien je meer wilt weten kun je ons bereiken via [email protected] Ik kan je dan tevens de uitgave van het Diergeneeskundig Memorandum mbt. de ezel toezenden.

Phytotreat BV is sponsor van Stichting Ezelshoeve in Baarle Nassau

Ingediend door Anoniem op 02 maart 2011 - 20:53

Clean Trax proberen?

Ingediend door Anoniem op 19 maart 2011 - 20:32

Is dat eigenlijk hoefbevangen? Mijn ezel is chronisch hoefbevangen. Ik ben al sinds jaren bij de beste hoefsmid onder behandeling voor haar. Ze krijgt hoefijzers en zooltjes iedere 2 maanden. Ik moet ervoor naar Emmeloord (2 uur rijden bij mijn huis vandaan) Ook krijgt ze altijd 24 uur geweekt hooi (in water) Omdat dan alle suikers eruit zijn. Inderdaad geen gras en voor de mineralen ieder dag een bakje Pavo daily plus en een halve paarden koek.

Ik heb het advies gekregen van Utrecht haar in te laten slapen (3 jaar geleden) Toch doet ze het nu weer goed, maar het blijft een probleem de rest van haar leven.
Naam vd hoefsmid is Hans van Maurik, dierenkliniek Emmeloord. Is erg gespecialiseerd in ezels, ik zou zeker contact met hem opnemen. Naam van mijn ezeltje is Jannie en haar vriend Jaap gaat altijd mee, als je hun naam noemt zullen ze zeker weten over wie je het hebt.

groet Gieneke

Ingediend door Anoniem op 27 maart 2011 - 19:25

heb je mijn reactie nog gelezen? Je zou echt contact met die hoefsmid op moeten nemen

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier