Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Op welk tijdstip voer je dieren?

Ingediend door Anoniem op 07 november 2014 - 12:55

Om een voerschema op te stellen voor vrijwilligers moeten wij vastomlijnde tijdstippen aangeven. Het kan mijn inzien niet zo zijn dat de ene vrijwilliger ’s morgen gaat voeren en de ander de volgende dag ’s middags en de dan volgende vrijwilligers 's morgens gaat voeren. Lijkt mij teveel tijdsverschil.

Welke nadelen zitten aan een voertijd ’s middags tussen 16.00 uur en zonsondergang?

Of is een voertijd tussen 07.00 en 10.00 uur ’s morgens verstandiger?

Wat zijn voor- en nadelen van beide voertijden?

Reacties

Ingediend door Martin op 07 november 2014 - 15:28

Het tijdstip maakt niets uit, zolang je maar voert bij daglicht.
In deze donkere dagen gaat bijv. het pluimvee vroeg op stok, dus ruim voor die tijd voeren. Ook belangrijk is dat er maar één keer per dag gevoerd wordt en dan niet meer. Als er meerdere keren gevoerd wordt worden de dieren onrustig en gaan ze zeuren zo gauw ze iemand zien.

Ingediend door Anoniem op 11 november 2014 - 23:55

Ik voer mijn schapen, geitjes, varkens en konijnen 2x per dag. 's morgens om 8 uur krijgen ze brokjes en hooi, en de varkens en konijnen krijgen dan ook wortels, en ook de kippen krijgen legkorrels of meel met grit en kiezel. Overdag geeft ik mijn beessies wel eens gedroogde stukjes brood, maar echt als versnapering, dus niet veel. 's avonds om 17.00 u krijgen de schapen, geitjes en varkens ook weer brokjes en kijk ik of er nog genoeg hooi in de ruif zit, voor de nacht. Ook kijk ik elke dag of ze schoon water moeten hebben, de kippen krijgen standaard elke dag schoon water, want die maken hun drinkbakken vies. Als je dat je vrijwilligers wat te doen hebben, laat ze dan bv om 8 uur brokjes geven, een uur later het hooi, weer een uur later schoon drinkwater en dan mest scheppen..........Je kan dan om bv 14.00 u wat stukjes brood laten voeren door de bezoekers of vrijwilligers, en de diertjes die het toelaten laten aaien, ik weet niet wat jullie allemaal voor beessies hebben op de dierweide in Beilen????? Tegen 15.00 u kan je de stallen laten opstrooien of mestvrij maken en om 16.00 u kan je dan weer brokjes laten geven aan de dieren die ik boven in dit antwoord heb beschreven. Geitjes en varkens moeten altijd hooi ter beschikking hebben in hun stal, want die slapen liever niet buiten.
Maar zo kan je dus een heel schema van voeren en andere werkzaamheden opstellen voor de vrijwilligers. Succes!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier