Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

mogen geiten kersentakken eten?

Ingediend door vaneldijk op 02 september 2014 - 19:56

mag ik mijn geiten de afgesnoeide kersentakken geven?

Thema
Voeding
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door vaneldijk op 02 september 2014 - 19:58

mag ik mijn geiten kersentakken voeren?

Ingediend door vaneldijk op 03 september 2014 - 10:47

Zolang er geen kersen aanzitten kan je het wel proberen. De meeste dieren hebben goed in de gaten wat ze wel of niet willen/kunnen eten. Ik heb de indruk dat kersentakken niet echt populair zijn.

Ingediend door vaneldijk op 03 september 2014 - 11:37

◾Groene eikels

Giftig:
◾Rhodondendron
◾Prunus: pruim, kers, laurierkersdalen, iris, gladiool, crocus

Niet geven dus. Appel en perenhout zijn ze dol op
Groet Anska

Ingediend door vaneldijk op 03 september 2014 - 11:38

Ik zie dat bij mijn antwoord de groene eikels meegeglipt zijn.
Ook niet geven hoor.
Groep Anska

Ingediend door Truus op 03 september 2014 - 17:39

wilg ,populier, linde, berk kan ook

Ingediend door vaneldijk op 04 september 2014 - 02:13

Bij diverse bomen zijn onderdelen zoals de pitten van pruimen en kersen licht giftig. Vaak spugen de dieren die zelf al uit. Dieren weten vaak heel goed dat bepaalde soorten of onderdelen niet goed voor ze zijn anders zouden die dieren al lang van de aardbodem verdwenen zijn. In mijn tuin staan b.v. Gelderse rozen. Dat zijn geen echte rozen en ze hebben in het najaar prachtige felrode bessen. Mijn kippen en ook de inheemse wilde vogels eten er echter geen enkele bes van omdat ze kunnen ruiken dat die bessen giftig zijn. Echter een wintergast uit het hoge noorden, ik ben de naam van die vogel vergeten, eten ze met smaak op en blijven gezond. Kortom het etiket in overzichten dat een boom giftig is zegt niet zo veel. Je kan het veelal aan het dier zelf overlaten behoudens bij de groene onderdelen van de taxus de berucht giftig is. Het vruchtvlees van de schijnvruchten van deze boom is niet giftig.

Ingediend door Truus op 05 september 2014 - 15:19

Het is een fabeltje dat onze huisdieren weten wat giftig is en wat niet!
Dat geldt alleen voor wilde dieren die dit van generatie op generatie van hun moeders geleerd hebben.
Sommige dieren zijn voorzichtig,sommige gifstoffen niet lekker sommige diersoorten kunnen dingen eten waar een ander dier wel tegen kan,maar elk jaar worden heel veel dieren ziek of gaan dood omdat ze planten,vruchten ed gegeten hebben.

Ingediend door vaneldijk op 05 september 2014 - 16:40

Neen hoor. Dat geldt alleen als giftige planten gedroogd verwerkt zijn in hooi en hun specifieke geur hebben verloren of in ander samengesteld voer wat wij mensen hen aanbieden of er slordig mee omgaan. De kennis wat dieren moeten weten over wat wel of niet te eten is in hun genen verankerd geworden. Het kan er natuurlijk net zo hard weer uitgefokt worden en dan eten honden b.v. vergiftigd vlees. Echte wilde dieren merken dat onmiddellijk. Mijn tamelijk wilde katten die jaren gelden zijn komen aanlopen, eten niets wat niet puur ruikt.
Dat is een probleem met het geven van medicijnen. Ze hebben onmiddellijk in de gaten dat er met hun eten iets aan de hand is en weigeren dat ook al hebben zoveel honger.

Dit is niet alleen in hooi,ook vers bv rhododendron. Elk jaar sterven er geiten en schapen aan. Taxus ed worden ook gegeten even als eikels,die voor sommige dieren heel erg giftig zijn. Vossen en wolven eten ook vergiftigd vlees en er worden zo tientallen roofvogels vergiftigd.. Mijn zeer tamme huiskatten eten ook geen voer waar medicijnen in zit. Het blijft dus oppassen en niet zomaar aannemen. Vergiftigd vlees valt wel buiten natuurlijk voedsel.
Jacobskruiskruid wordt vers vaak niet gegeten maar bij honger wel

Ingediend door Martin op 05 september 2014 - 21:53

Mijn ervaring is dat dieren in gevangenschap (kinderboerderijen/hertenkampen) alles aannemen wat hen aangeboden wordt door het hek. Het betreft hier de smerigste dingen die ze normaal gesproken in vrijheid nooit zouden eten. Ik geef één voorbeeld van Laurier uit gemeentelijke perken. Laurier bevat blauwzuur. Herkauwers gaan hier dood aan en het smaakt blijkbaar ook nog smerig voor een bijv. een geit. Deze bladeren werden vooral door kinderen door het hek gevoerd aan de dieren. Dat jaar hebben wij alle lammeren verloren door vergiftiging. Pas na lang nadenken en uitzoeken zijn wij erachter gekomen dat het door het voeren van deze bladeren kwam. Het viel ons vooral op dat als de dieren in een wei liepen waar geen gemeentelijk perk aan grensde de dieren niet ziek werden. Na onderzoek bleek inderdaad dat het blauwzuurvergiftiging betrof. Het heeft ons heel veel moeite gekost om de gemeente hiervan te overtuigen en de struiken te verwijderen. Daarna is dit nooit meer voorgekomen.

Hier heb je zeker gelijk in! Bezoekers nemen van alles en nog wat mee, terwijl er bij ons alleen groenten en fruit gevoerd mag worden. Gelukkig zijn we er overal op tijd bij geweest, maar het varieerd van plakjes rookworst aan de pony's geven tot een reep chocola aan een konijn voeren...
Echt vervelend dat jullie alle lammeren toen zijn verloren, gelukkig weet je nu waardoor en is het opgelost!

Ingediend door Anoniem op 11 september 2014 - 15:31

Om terug te komen op de kersen. Bij de lijstjes wat giftig en niet giftig is, wordt vaak niet duidelijk vermeld om welke soort boom/plant het gaat. Ook staat er ook niet altijd bij in welke hoeveelheden iets giftig is. In het geval van kersen wordt het volgende genoemd op Wikipedia: "Wat hier bedoeld wordt is dat het blad en de pit inderdaad giftig zijn, wat bij gewone kersen eveneens het geval is. Het is dus sterk af te raden kersenpitten door te slikken. Bij geiten wordt na opname zelfs blauwzuur (waterstofcyanide, HCN) gevormd, wat zeer giftig is.". Hieruit zou ik concluderen om absoluut geen kersen aan de geiten te voeren. Van de bladeren wordt genoemd dat die met name giftig zijn in grotere hoeveelheden of als de bladeren beschadigd zijn. Zie ook: http://www.goatworld.com/health/plants/cherry.shtml

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier