Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

kuikens gaan dood

Ingediend door Anoniem op 10 juli 2011 - 11:15

Goedendag,

Ik fok al jaren kuikens van diverse soorten (sier)kippen en altijd met goed succes. Soms een aanval van coccidiose, maar ESB-3 of een ander middel bracht prima uitkomst.

Dit jaar is dat echter anders. Er wordt letterlijk bijna geen kuiken groot. Sommige raken nooit echt aan de groei en anderen doen het eerst goed, ogen gezond maar worden steeds magerder en na een poos worden ze en paar dagen ziekelijk/sloom en gaan dan redelijk snel dood. Sommige zijn dan al een maand of drie, andere een week of 6/8 en weer andere nog jonger

Diverse coccidiose middels helpen niks. Het is ook geen inteelt en ze krijgen hetzelfde voer - opfokkorrel - dan andere jaren

Met wat voor probleem heb ik te maken? 

 

Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Anoniem op 16 juli 2011 - 23:08

mevrouw , ik weet geen antwoord op uw vraag zoveel kennis heb ik niet maar ik wil even laten weten dat ik het heel jammer vind voor u dat u op deze dringende vraag geen antwoord krijgt, ik verzorg ook kipjes en snap uw zorg.

Ingediend door Anoniem op 17 juli 2011 - 14:18

Kan een stofwisselingsstoornis zijn, een bacteriële of een virusinfectie. Zo kan kan salmonella bij zeer jonge kuikens ernstige ziekteverschijnselen en zelfs sterfte veroorzaken. Heeft u eigen eieren uitgebroed of kwamen de eieren van elders? Voor een volgende opfokronde het hok in elk geval goed schoon maken en ontsmetten. Ook mogelijk is dat er iets in de samenstelling van het voer is veranderd.

Ingediend door Anoniem op 19 juli 2011 - 22:47

Hallo Martijn,

Ik denk dat ik weet wat jouw dieren hebben. Dit omdat ik zelf ook de vermoedelijke ziekte bij mijn dieren heb. Ik fok al jaren dwerghoenders. Dit jaar ging het tegen eind april echter anders dan anders. Iedere dag dode dieren in mijn hokken. Alleen bij bepaalde leeftijd dieren. Gezien de uiterlijke symptomen (sloom, in elkaar gedoken) dacht ook ik aan coccidiose. Hoewel ik altijd preventief dieren behandel tegen cocidiose leek het nu toch een heuse uitbraak. Maar een behandeling met baycox of later met ESB 3 gaf slechts een schijnbare verbetering. Na de kuur gaan er toch steeds weer dieren dood.
Als het bij jou net zo is al mij, dan hebben je oudere dieren (moederdieren) totaal geen last. Overigens dit is schijnbaar, want ze zijn wel drager van het virus, want dat is denk ik wat er aan de hand is. Het heet CAV Chicken Anemian Virus. Vrij vertaald bloedarmoede virus bij kippen. Maar het is nog erger dan de naam doet verdenken. Tegen bloedarmoede zou je iets kunnen doen, maar tegen CAV kun je niets doen. Het is een ziekte waarbij de immuunsystemen van de kippen onherstelbaar zijn beschadigd. De kip heeft er twee organen voor. De Bursa achter op het lichaam en de Timus in de hals. Als je een dood dier zult open maken zul je zien dat deze twee organen vrijwel niet terug te vinden zijn. Ze zijn nagenoeg geheel verschrompeld.
Over deze ziekte is nog niet veel bekend bij hobbydierhouders, maar bedrijfsmatig wordt pluimvee hier altijd tegen geent, want dat kan dus. Het is een ziekte die alleen optreed bij kuikens. Je kunt eendagskuikens enten.
Waar het virus weg komt is in mijn geval een raadsel. Ik kom nogal eens ergens dus wie weet.

Het virus kan horizontaal verspreid worden (door stofdeeltjes etc, maar het kan ook verticaal via de eieren van de ouderdieren overgedragen worden. Als het virus uitgeraasd is houdt de eerste vorm op, maar de tweede vorm zal blijven bestaan als je verzuimt de ouderdieren te enten tegen het virus. Pas na het enten verdwijnt ook bij deze het virus en zul je volgend jaar in principe gezonde kuikens krijgen. Zelf weet ik wel dat ik uit voorzorg een volgend jaar mijn eendagskuikens toch laat enten. Ik heb bloed laten afnemen bij mijn dieren en op kweek laten zetten (door het aantonen van antistoffen in het bloed kun je de ziekte aantonen). Ik moet zeggen dat ik de officiële uitslag nog moet ontvangen, maar alle deskundigen die ik tot nu toe over mijn dieren met de ziekte heb gesproken zijn duidelijk in hun mening. Omdat het immuunsysteem blijvend aangetast is noemt men het ook wel "aids bij kippen" Dieren besmet met het virus zullen uiteindelijk allemaal het loodje leggen. De een snel, de ander pas na vijf maanden. Er is ook een enorm verschil in grootte van de dieren en net als jij schrijft de een is na een paar dagen ziek zijn dood, terwijl de ander pas na drie weken het opgeeft.
Het klinkt hard, mar het beste wat je kunt doen (na vaststelling van de ziekte) is de dieren op te ruimen. Je bespaart ze een zeer tragische dood.

Als je nog meer wilt weten neem contact met me op.

Hendrik Timmer

Het is niet aan te raden om het bedrijfsleven te volgen met entingen tegen dit soort aandoeningen. OP dan duur heb je dan alleen maar stammen die dankzij entingen kunnen overleven. Voor hobbydierhouders is dat niet te doen. Zie bij de marekse verlamming ook daar was door preventieve entingen praktisch geen stam meer die zonder entingen kon opgroeien. Gelukkig zijn er toen een paar hobbyfokkers die hun verlies namen en alleen met dieren gingen fokken die zonder preventieve enting konden overleven. Bij een enkel ras bleek het te laat te komen.
Laten we ook bij de onderhavige ziekte niet in dezelfde val trappen door alleen maar kwetsbare stammen te fokken. Kortom neem je verlies en fok alleen met dieren die het zonder enting overleven.

Ingediend door Anoniem op 07 oktober 2011 - 09:47

Beste,
Of je toch met coccidiose te maken hebt kan ik natuurlijk vanachter een pc niet met zekerheid zeggen, omdat een dierenarts daar uitsluitsel over moet geven (door onderzoek op een gestorven dier bv)
in ieder geval is bij mij verleden jaar exact hetzelfde gebeurt en het gebeurt momenteel bij veel fokkers, ook over de grens.
In mijn geval bleek het TOCH coccidiose te zijn die niet reageerde op Baycox en ESB-3. een ouderwets middel coxi-plus deed echter wonderen. Die dierenarts raadde mij aan om middelen af te wisselen omdat er toch resistentie lijkt op te treden.

Wat je kunt doen ter preventie is je kuikens op een plek laten opgroeien waar geen volwassen dieren hebben rondgelopen (je kunt je hok ook voorzien van een zeil bv)
Na een week of 6 laat je ze circa 2 weken lopen op een plek waar wel volwassenen hebben gelopen zodat ze cocc. oplopen en resistentie op kunnen bouwen, na die 2 weken preventief behandelen met baycox of coxi-plus om het imuunsysteem te ondersteunen. Mocht je toch hardnekkig cocc. terug zien wederom behandelen en voor de zekerheid op een schone ondergrond zetten.

Een ander alternatief is een verplaatsbare ren die in de wei staat waar andere kippen niet of nauwelijks komen. Kuikens die daar opgroeien onder de kloek behandel ik nooit maar zijn ook erg sterk. Het is ook niet nodig, ze bouwen een natuurlijke afweer op. Maar ja niet iedereen heeft de beschikking over die ruimte.

Deze behandlingen hebben mij dit jaar enorm geholpen, hopelijk doen ze dat ook voor jou.
Succes volgend broedseizoen.

vriendelijke groet, Wanda Zwart

Ingediend door Anoniem op 27 juni 2015 - 11:03

Beste,
Ik heb misschien een idee wat het kan zijn. Want ik heb het ook gehad.
Het is waarschijnlijk inteelt.

Mvg job

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier