Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe herken je de symptomen van een verstopte krop bij een kip?

Ingediend door Anoniem op 23 april 2012 - 13:23

Mijn kip Mina eet sinds vandaag niet en maakt bewegingen met de hals/borst. Heeft ze last van een verstopte krop?

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee
Gerelateerde dierenwiki

Reacties

De krop voelt dan hard en opgezet aan. De krop een paar keer per dag voorzichtig masseren wil soms wel helpen.

Ingediend door Anoniem op 23 april 2012 - 23:05

Als antwoord op door Gerben Ypma

Dank voor je reactie. Vanmiddag zat Mina (7 jaar) ziek-stil en ik heb het masseren toegepast. Ze moest een flinke golf overgeven. Maar toen werd ze opeens slap en haar ogen gingen dicht. Ik was bang dat er misschien nog een grote prop achter zat, die haar kon verstikken c.q. bijna verstikte. Mina weer neergezet, eerst dizzy en toen al gauw weer bij adem. Oppakken is bovendien ook grote stress voor haar. Bij het neerzetten en weer vrij zijn kreeg ze gelukkig ook een extra teug adem! Ze kwam gelukkig weer in de poten. Vanmiddag scharrelde zij weer als vanouds in de ren. De scheve bult onderaan haar hals/ borst is nu weg.
De komende dagen zal ik kijken of het masseren voortgezet moet worden.
Vraag: Was mijn angst terecht? Dat er hierachter een grote prop kan/kon loskomen, die tot verstikking kan leiden?
En: leidt massage dan altijd tot opbraken? Of kan de krop de verstopping op een moment ook naar beneden afvoeren?
In ieder geval wil ik de vraagbaak bedanken omdat ik hierdoor gesteund was in mijn -vragende- diagnose en had geleerd hoe en snel te handelen.
In de loop van de middag gaf Mina een oerbrul, vauit haar tenen,toen zij mij zag. Een oerbrul is bij Mina een grote uiting van vreugde.

Bij het masseren verwacht je dat de verwerking naar de maag wat vlotter gaat omdat de boel door het masseren in beweging komt. Maar braken is misschien wel de beste oplossing. Dan is ze het meteen kwijt. Als er nog wat is achtergebleven dan verwacht dat dat op de natuurlijke weg wel verdwijnt. Als je denkt dat ze weer dreigt te vestikken is onderstebovenhouden met de kop naar beneden mogelijk een goede oplossing. Bij mijn kippen is het nooit nodig geweest. Bij mij als kind, die graag en veel schrokte, wel. Mijn moeder hield me dan ondersteboven met een flinke tik op de rug en dat hielp.
Het lijkt me overigens een heel leuke kip.

Dank je wel voor je reactie en praktische tip :) Ik moest enorm lachen,wat gelukkig nu weer kan! Mina is Bazin Kip en haar manier van eten is inderdaad (ook!): graag en veel schrokken. Maar gister was het schrikken -i.p.v. schrokken-, de massage moest overgaan in hartmassage. Het gaat weer prima met haar! Ook vandaag bleef zij mij een paar keer begroeten met een uitbundige oerbrul. Alsof zij haar bijna-dood ervaring met haar redding verbindt. Mina is inderdaad een fantastische kip, echt de Tina Turner onder de kippen en nu ruim 7 jaar. Een forse Australorpdame. Volgens de kippenencyclopedie een rustig ras, die je achter een lage omheining kunt houden.....
Nee hoor! Uit blijdschap kan zij heel hoog opvliegen.
Haar volledige naam is dan ook -vanaf kuiken jong-
Mina Brevet- later met de toevoeging: Grootjans.
De eerste achternaam vanwege haar vliegkwaliteiten en de tweede omdat zij als jonge hen heel duidelijk in het leiderschap van toenmalige Voorvrouwe Jannetje was geinteresseerd. Na het overlijden van Jannetje (een ander verhaal) is Mina "Groot over Jans" geworden; Grootjans (= ook een bekende Zeeuwse achternaam ;)
Nogmaals: veel dank aan de kennisvraagbaak van Levende Have en je reactie, namens Mina met een levens oerbrul!
Hoe kom jij aan zoveel kippenkennis? Groet!

Ik ben al van kindsbeen af gefascineerd geweest door kippen, eenden en natuurlijk als geboren Hagenaar ook door duiven. Maar opgegroeid in Den Haag in een appartement krijg je daar in de praktijk weinig kans voor. Ik kocht er wel toen al boekjes over. Tegenwoordig woon ik in het buitengebied in het rivierenland en heb daar de kans gekregen om al die dieren (ongeveer 60 kippen, 60 duiven, 6 overbergse eenden en 3 kalkoenen) te gaan houden. Ik heb mijn boekenvoorraad hierover verder uitgebreid en lees veel publicaties over deze dieren. Verder ben ik behebt met een goed geheugen voor dit soort zaken.
Ten slotte heb ik hier 3 zieke verwilderde zwerfkatten opgenomen. Twee er van heb ik met veel geduld weer kunnen domesticeren (ze vangen en eten tegenwoordig nauwelijks meer jonge vogels en konijnen) en 1 woont in de schuur en is niet goed benaderbaar omdat ze waarschijnlijk in het wild geboren en opgegroeid is. Maar ze komt wel aanrennen voor het dagelijkse voer als ik haar roep.

Mooi om te lezen hoe je je dieren dromen hebt verwezenlijkt.Het lijkt mij een hele fijne taak om voor al deze dieren te zorgen, inclusief de poezen die nu een goed leven hebben.
Die zijn, na hun wilde leven, vast ook toegerust om een muisje weg te vangen! Voer en last van muizen, dit wordt nog eens in een vraag onder een ander hoofdstukje!
Op het erfje hier zijn de Turkse tortels onder andere genode en trouwe gasten, mooi om hun gedrag te zien. Komt misschien ook door mijn Haagse afkomst! :)
Tenslotte nog een kippenvraag.
Een vriendin uit hartje Rotterdam heeft zich ontfermt over een loslopend kuiken! Het diertje is w.s. ontsnapt uit een stadse Paas etalage?! Volgende week komt het stadse diertje hier naartoe om een echt kippenleven te krijgen. Mijn 2 kippen zijn broeds. Dit lijkt me extra gunstig voor de integratie, die uiteraard 's nachts gaat plaatsvinden, in een afgeschermd hokje die in het hok geplaatst gaat worden. Ik heb er alle vertrouwen in, gezien een eerdere ervaring. Maar ergens heb ik gelezen dat kuikens bacterieen bij zich dragen die nadelig zijn voor volwassen kippen? Nog los van het feit dat dit stadskuiken straks zegt: "Mijn batterij is leeg" en dat ze dan niet haar eieren bedoeld en wel haar mobiele telefoon! :)
Groet! Jurry

Dat is wel triest zo'n kuiken alleen. je schrijft niet hoe oud het kuiken ongeveer is. Ik vermoed dat het nog dons heeft of met beginnende veertjes.
Als je zo'n kuiken bij volwassen kippen zet dan is het vrijwel zeker dat die wordt doodgepikt. Ook kan het kuiken besmet raken door ziekten waar de volwassen kippen drager van kunnen zijn zonder ziek te zijn. Kuikens moeten ongeveer 4 maanden oud zijn willen ze zich handhaven bij de volwassen kippen als er tenminste voldoende vluchtmogelijkheden zijn. De beste oplossing is om het kuiken in een hokje apart te zetten in een schuur of binnen en het met een z.g. biggenlamp met daarin een rode verwarmingslamp dag en nacht te verwarmen. De hoogte voor het ophangen van de lamp kan je bepalen door het gedrag van het kuiken. Als het aanhoudend piept dan hangt de lamp te hoog en heeft het dier het dus te koud. Als bodembedekking moet je kranten gebruiken om te voorkomen dat het kuiken andere bodembedekkers oppikt en een verstopping krijgt en daaraan dood gaat. Voor het drinken moet je een laag bakje nemen of beter een kuikenwatertorentje gevuld met lauw, niet warm, water. En als voedsel piepkuiken voer geven en dat voorlopig op de kranten uitstrooien.Vooral niet het z.g. kuikengraan geven. Die troep heeft geen enkele nuttige voedingswaarde voor een kuiken. Vooral tegenwoordig met het duurder wordende graan is de samenstelling van de diverse graanmengsels bedroevend slecht. Voor de betere mengsel moet je nu veel meer betalen. Bij het groter worden van het kuiken kan je af en toe wel tortelduiven voer geven. Dat bestaat uit kleine graantjes en heeft een zinvollere samenstalling.
Het diertje zal wel een haantje blijken te zijn omdat die diertjes vaak gebruikt worden bij commerciele acties omdat ze praktisch niets kosten.
Dat zou verboden moeten worden.

Dank je wel voor je reactie. Het kuiken was piepjong rond Pasen en begint nu veertjes te krijgen. Te jong dus.Je adviezen zijn duidelijk. Fijn om bijtijds te weten en ook de specifieke voedingsadviezen. We gaan hier naar handelen. Wanneer het een haantje blijkt te zijn heeft mijn vriendin gelukkig ook een goede plek gevonden,bij iemand die dolgraag een haan bij zijn kippen wil plaatsen.
Bedankt voor het delen van je kennis en veel groeten!

Ingediend door vaneldijk op 15 juli 2014 - 20:30

Beste,

We hebben net onze kip Sidonie moeten begraven. We hadden ze net dood aangetroffen, in een hoekje van haar (20 m²) re), die ze deelt met Miranda. Rasechte Mechelse Kalkoenskoppen trouwens.
Ze had een grote, blauwachtige krop en twee dagen geleden wat ze nog gezond -maar ik herinner me wel dat ze neerzat, maar ik dacht dat ze gewoon wat wou rusten in de schaduw. Nu zijn we vrij nieuw in het houden van kippen, en hebben altijd ervoor gezorgd dat er een bakje met eten in stond, en ze kregen af en toe wat restjes pasta en brood. Soms kregen ze zelfs wat bijenbroed omdat we ook honingbijen hebben. De kippenren staat zo'n 2 meter van de bijen af -heel zachtaardige trouwens.
Nu vroegen we ons af of ze misschien gestoken was door een bij, of dat we haar hebben overvoed en of Miranda gevaar loopt. Hoeveel moet je een Mechelse kalkoenskop geven? We zijn er het hart van in, we hoopten dat ze alles hadden wat hun hartje maar begeerde, maar nu is er eentje heengegaan. Weet u raad? Moeten we de kippen verhuizen weg van de bijen?

Ingediend door jinke op 20 maart 2017 - 09:29

<p>Het kan natuurlijk zijn dat de kippen pikken naar de bijen als die in de ren komen. Ik zou de bijen en de kippen toch een beetje bij elkaar uit de buurt houden. Pasta en brood zijn ook niet echt aan te bevelen. Geef ze zo weinig mogelijk extraatjes en onbeperkt legvoer, daar zit echt alles in.</p>

Ingediend door vaneldijk op 25 maart 2017 - 19:13

Mijn harco kippetje van 2 jaar heeft nu ook aan de onderkant van haar nek rechts een dik gezwel.
Zou dit ook een krop kunnen zijn. Ze eet nog goed, doch doet eigenaardige bewegingen met haar nek en
kop. Kan iemand hier helpen of zou het met massage beter gaan ?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier