Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gekookt of ongekookt lijnzaad?

Ingediend door Anoniem op 12 september 2011 - 17:06

Laatst las ik dat er wordt aangeraden om kippen lijnzaad te geven. Ik weet dat je voor paarden de zaden eerst moet koken i.v.m. het giftige blauwzuur. Geldt dat ook voor kippen of kunnen die wel tegen ongekookte zaden?

Diersoort
Pluimvee

Reacties

Lijnzaad voegt weinig toe aan een goed kippendieet. De veren worden wat glanzender en zachter. Je moet ze echter in heel beperkte mate geven vanwege kans op vegiftiging. Of het koken van de zaden dat probleem opheft is mij niet bekend. Ik zou al dat werk en risico's niet nemen terwijl lijnzaad niet noodzakelijk is voor een vreugdevol kippenbestaan.

Lijnzaad bevat linamarine. Dat is een stof die na ontact met bepaalde enzymen blauwzuurgas vormt. Dit blauwzuur blokkeert de stofwisseling en kan in kleine hoeveelheden al dodelijk zijn. Bij het gebruik van hele zaadjes wordt daarom vaak aangeraden het lijnzaad minimaal een uur in ruim water (ca. 1 deel lijnzaad op 4 delen water) te koken, om het blauwzuur te laten vervliegen. Lijnzaadolie heeft dit nadeel van blauwzuurvorming niet en is handig in gebruik. Het heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als lijnzaad. Nadeel is wel dat het gauw muf wordt.

Ingediend door Truus op 14 september 2011 - 10:23

Koken van lijnzaad vernietigd het blauwzuur (gif). Je krijgt dan een dikke slijmerige brei, ik denk niet dat kippen dat gaan eten. Goed kippenvoer bv. Garvo mix moet voldoende zijn. Als je toch lijnzaad wil geven kan je beter een heel klein beetje lijnzaad olie aan wat graan toevoegen,maar of ze het dan ook eten?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier