Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

2de hangbuikzwijntje erbij genomen, nu vechten.... Help?!

Ingediend door Anoniem op 09 december 2010 - 21:30

Op onze kinderboerderij hadden we 2 hangbuikzwijntjes (dames), 1 van de 2 hebben we van de zomer moeten in laten slapen en de andere van 3 jaar oud bleef alleen achter. Omdat hangbuikzwijntjes echter groepsdieren zijn, hebben we besloten dat er eentje bij moest komen. Onze keuze viel op een éénjarig gecastreerd beertje. Op de eerste kennismakingsdag was het echter gelijk vechten. Hier zijn we toch wel van geschrokken en hebben ze nu even tijdelijk apart van elkaar gezet. Ze kunnen elkaar nu wel zien maar niet aanraken... Straks is echter hun nieuwe verblijf klaar, komt er een permanent schuilhok buiten in een weitje en zullen ze daar dus met zijn tweeën moeten leven. We willen echter niet dat ze nog veel met elkaar vechten (ook niet vanwege het publiek). Moeten we ze eenmalig de rangorde laten bepalen of toch besluiten één van de twee weer weg te doen?

Diersoort
Varkens

Reacties

Ingediend door Anoniem op 10 december 2010 - 21:14

Als ze genoeg ruimte hebben zal het zeker goed komen, wat je nu hebt gedaan, elkaar wel kunnen zien en ruiken, maar niet aanraken is erg goed, mijn ervaring is dat ze na een gewenperiode de beste vriendjes kunnen worden. Alleen heb ik geen ervaring met vrouw en gecastreerde man samen, bij mij zijn het altijd alleen vrouwtjes geweest, maar dat kwam altijd goed.

Succes en niet te snel opgeven

groet Gieneke

Het is altijd risicovol om zonder meer een dier te plaatsen in het territorium van een ander dier. Het dier dat er al woont gaat zich verzetten tegen de indringer en het nieuwe dier voelt zich onzeker en dus kwetsbaar in het voor haar onbekende gebied.
Zoals je het nu hebt gedaan: de dieren gescheiden houden maar dat ze elkaar wel kunnen zien en besnuffelen is een goede voorbereiding voor het samenwonen op een een voor hun beiden nieuw terrein en hok.

Ingediend door Anoniem op 24 maart 2011 - 22:17

We zijn nu zo'n 4 maanden verder. Gisteren is de veearts geweest om bij beide zwijntjes de hoefjes te kappen en de oormerken in te doen. Jeeh, wat een lawaai!!
Beide zwijntjes hebben we al die tijd apart van elkaar gehouden. 2 aparte stalletjes met balken ertussen. Ze konden elkaar dus wel goed zien, horen en ruiken en regelmatig met de snuiten tussen de balken al dan niet vriendelijk naar elkaar knorren en grommen. Harry, ons actiefste zwijntje (1 jarige gecastreerde beer) heeft een vrije uitloop naar buiten en Mieke (ons 4 jarige dametje) een staldeur die alleen open gaat als wij dat willen. We hebben dus deze 4 maanden steeds Harry de varkensweide uitgelokt en even in de grote geitenweide laten scharrelen en op die momenten kon Mieke ook even naar buiten. (Hoewel ze vaak niet veel verder kwam dan de deuropening)
Gisteren hebben we het bezoek van de veearts gelijk aangegrepen om advies hierover te vragen. Na zo'n lange tijd vlak bij elkaar, leek het haar een goed idee om ze nu samen te voegen. Dit leverde buiten nog geen problemen op! Ze scharrelden beiden vrolijk rond zonder zich om elkaar te bekommeren. Een etensbak delen is natuurlijk wel een reuzegroot probleem, maar dat lijkt mij oplosbaar voor later. In het stalletje met vrije uitloop samen was minder succesvol. Toch grommen en bijten en onzekere varkens die niet wisten waar ze aan toe zijn. In ieder geval is er weer een opening tot samenvoegen gevonden en is het nu afwachten wat het voorjaar ons verder nog gaat brengen!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier