Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Sectorraad paarden werkt aan welzijnslabel voor maneges

Ingediend door jinke op 03 oktober 2015 - 09:14

De Sectorraad Paarden (SRP) werkt aan een welzijnslabel voor maneges en andere bedrijven waar met paarden wordt gewerkt. Her label is een vervolg op paardenwelzijnscheck.nl. Deze interactieve website dient om de kennis over het welzijn van paarden te vergroten.

De SRP wil de check uitbouwen tot een breed gedragen kwaliteitsinstrument met bijbehorend keurmerk of label waarmee het welzijn in de paardensector wordt gemonitord en verbeterd. Een geschoolde inspecteur zal de bedrijven bezoeken. De SRP streeft ernaar om overlap met andere certificaten, zoals het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport, zoveel mogelijk te voorkomen en het aantal bedrijfsbezoeken en de kosten voor ondernemers beperkt te houden. Het plan voorziet in de accreditatie door een onafhankelijk partij. 

De paardenwelzijnscheck zal worden vernieuwd, zodat er compensatie mogelijk is. Bijvoorbeeld: Wanneer de boxmaat van de stal iets kleiner is dan de norm geeft de check ‘verminderd welzijn aan’. Het risico op verminderd welzijn kan gecompenseerd worden door dagelijks ruim voldoende (vrije) beweging te geven. In dit voorbeeld is er dus geen sprake van verminderd welzijn. Het Welzijnsconcept, ontwikkeld door de Raad voor Dieraangelegenheden (2012), ligt ten grondslag aan deze doorontwikkeling. 
 
Redactie Levende Have/Bron: SRP

 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 04 oktober 2015 - 14:49

als voormalig pensionklant en manegebezoeker: de stallen zijnvaak niet op orde: weinig en vies strooisel; paarden met bijt en schopwonden; minder voer dan nodig en op papier wel alles in orde, maar in de praktijk niet.
Dit zijn dan bedrijven met bv 3 FNRS sterren en soms wel meer. Een inspectie zegt dus blijkbaar niet veel!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier