Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriepprofessor pleit voor uitloopverbod waterrijke gebieden

Ingediend door jinke op 24 november 2015 - 21:11

Pluimveebedrijven in waterrijke gebieden zouden de kippen binnen moeten houden. Epidemioloog prof. Arjan Stegeman, gespecialiseerd op het gebied van vogelgriep, pleit zelfs voor een ''uitloopverbod''.

Bedrijven met uitloop hebben een 6,6 keer grotere kans om besmet te raken met vogelgriep. Bevinden deze bedrijven zich in waterrijke gebieden dan neemt de kans nog eens met de factor twee toe. Stegeman heeft wel vaker gewaarschuwd voor deze risico's, maar sprak onlangs op een bjeenkomst van de Algemene Vereniging van Eierhandelaren voor het eerst over een verbod op het buiten laten lopen van kippen. Steeds meer pluimveebedrijven doen de kippen naar buiten. Niet alleen vanuit het oogunt van dierenwelzijn, maar zeker ook vanuit financieel oogpunt.  De eieren van kippen met een vrije uitloop brengen aanzienlijk meer op dan die van gewone scharrelhennen.

Een jaar geleden kreeg Nederland te maken met een uitbraak van hoogpathogene vogelgrie, H5N8. Jaarlijks zijn er meerdere uitbraken van laagpathogene vogelgriep. 

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier