Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vijf gevallen van acute snot bij hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 18 juni 2016 - 11:35

Avined, de organisatie van de commerciele pluimveehouderij, sloeg vorige maand alarm over acute snot of coryza bij hobbypluimvee. Er zouden zich ''veel gevallen'' van deze ziekte voordoen. Uit recente cijfers van de GD blijkt dat er dit jaar tot dusver slechts op vijf adressen met hobbypluimvee acute snot is aangetoond.

Een infectie met Avibacterium paragallinarum kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen en is bovendien zeer besmettelijk. Vandaar dat Avined zich ongerust toont over besmettingen die zich voordoen bij hobbypluimvee: die zouden wel eens over kunnen gaan op commercieel pluimvee.

Sinds 2012 is er na sectie en het afnemen van monsters door de GGD 29 keer acute snot vastgesteld. 2016 is in zoverre een afwijkend jaar omdat er in vijf maanden negen gevallen zijn vastgesteld: vijf bij hobbypluimvee en vier bij commercieel pluimvee. Vorig jaar was er vanuit de hobbypluimveehouderij geen enkel dier voor onderzoek naar acute snot aangeboden. Toen waren er twee bevestigde gevallen in de commerciele pluimveehouderij.

Het kan zijn dat het voor nader onderzoek ingestuurde hobbypluimvee het topje van de ijsberg vormt, maar daar valt op grond van de cijfers van de GD niets over te zeggen. De GD krijgt in z'n algemeenheid weinig hobbypluimvee voor nader onderzoek aangeboden, gemiddeld zo'n acht procent van het totaal. In 2012 onderzocht de GD iets meer dan honderd dieren van hobbypluimveehouders, in 2015 waren dat er ruim zestig.   

De GD concludeert dat besmetting van commercieel pluimvee door hobbypluimvee met bijvoorbeeld acute snot niet valt uit te sluiten. Omgekeerd kan commercieel pluimvee ook een risico vormen voor hobbypluimvee. Nader onderzoek naar de aangetroffen stammen is noodzakelijk om uitspraken te kunnen doen over de precieze risico's, aldus de GD. Vooralsnog adviseert de GD om contacten tussen hobbypluimvee en bedrijfspluimvee te vermijden.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier