Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vier uitbraken acute snot in Nederland

Ingediend door jinke op 30 april 2016 - 10:34

De afgelopen maand hebben zich bij kippen op vier plaatsen uitbraken voorgedaan van acute snot. Het gaat steeds om commerciele bedrijven, waarbij overigens niet kan worden uitgesloten dat ook nabijlegen locaties met hobbypluimvee besmet zijn geraakt.

De uitbraken kwamen voor in Harskamp (2), gemeente Peel en Maas en ten zuidwesten van de stad Groningen. Acute snot, ook wel Coryza genoemd, is geen meldingsplichtige ziekte. Bedrijven in de omgeving worden doorgaans wel gewaarschuwd, hobbypluimveehouders niet. De GD adviseert strikte hygiënemaatregelen te treffen en alert te zijn op eventuele ziekteverschijnselen van Coryza. ''Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in.''

Coryza of acute snot wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmette kippen kunnen last hebben van een ontsteking van de voorste luchtwegen, gepaard met neusuitvloeiing en dikke koppen, een daling van de legproductie en oplopende sterfte. Bij jonge kippen kan de infectie een milder en korter verloop hebben. De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn dus zeer effectief. 

Redactie Levende Have/Bron: GD

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier