Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Supplementen geen alternatief voor biest

Ingediend door jinke op 30 januari 2016 - 17:08
Biest supplementen kunnen nooit dienen als vervanging van biest. Dat bijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge. De supplementen bevatten namelijk geen immunoglobuline G, een wezenlijk bestanddeel van biest. Deze stof is nodig voor de bescherming van het pasgeboren lam tegen infecties. 

Lammeren krijgen bij de geboorte geen antistoffen mee van de moeder. Daarom moeten ze snel en veel biest drinken. Daar zitten die antistoffen wel in. Een lam heeft 100ml/kg biest nodig in de eerste uren, oplopend tot 200ml/kg aan het eind van de eerste dag. Een ooi prduceert gemiddeld twee liter biest in de eerste 18 uur na de geboorte. Geeft de moederooi geen biest, dan is biest van een andere ooi die net heeft afgelammerd het beste alternatief. Biest van een geit of een koe kan ook. Maar schapenbiest is altijd beter. Het bevat meer eiwitten en energie.
 
Het IgC gehalte (immunoglobuline G) in biest van een ooi is twee keer zo hoog als de beste poederbiest. Heb je biest van je eigen ooien ingevroren, ontdooi het dan langzaam en gebruik geen magnetron.
 
Redactie Levende Have/Bron;Farmers Weekly
 
Meer informatie:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier