Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schapen staan voortdurend voor een dilemma

Ingediend door jinke op 04 oktober 2015 - 11:47
Imitatie speelt een belangrijke rol in het gedrag van kuddedieren. Een analyse van bewegingen van een kudde leert dat schapen hun individuele graasgegdrag afwisselen met zeer snelle hergroeperingen, waarbij zij het gedrag van de andere schapen in de kudde nabootsen.
 
De studie, uitgevoerd door Franse en Engelse onderzoekers, is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, 2015. Het laat zien dat de intensiteit waarmee de schapen elkaar nabootsen cruciaal is voor het vermogen van een kudde om een zo groot mogelijk gebied te begrazen en tegelijk gevaren, zoals een vos of andere roofdieren, te weerstaan.
 
De onderzoekers hebben voor hun studie honderd Merino schapen onder gecontroleerde omstandigheden laten grazen in een afgebakend gebied van de Domaine du Merle in Salon-de-Provence. Zo'n kudde heeft een groot bereik, maar daar is een grens aan en die wordt bepaald door de snelheid waarmee individuen zich kunnen hergroeperen. De individuele schapen moeten voortdurend kiezen: hoe ver kan ik gaan, zonder het contact met en de bescherming van de kudde te verliezen? Dat is een telkens terugkerend dilemma. De onderzoekers vermoeden dat er in een kudde sprake is van een vorm van "collectieve intelligentie", waarbij de individuen informatie uitwisselen.
 
Redactie Levende Have/Bron: Science Daily

Comments

Ingediend door vaneldijk op 04 oktober 2015 - 18:59

Als 1 schaap merkt dat ik voer bij me heb, blaat ze kennelijk op een aparte mamanier: alle andere komen dan meteen. Je zou dit geluid op kunnen nemen. Als je dat geluid dan afspeelt, zouden ze allemaal komen?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier